ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΑΝΩ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Στην επιστημονική φαντασία, με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, στρέφεται ο σκηνοθέτης Άνταμ ΜακΚέι, γνωστός μας από τη δραματική, σατιρική κωμωδία, «Το μεγάλο σορτάρισμα», για να σατιρίσει μια ιστορία επικείμενης ολοσχερούς καταστροφής της Γης, από ένα πλανήτη, που μετατρέπεται σε σύμβολο της κλιματικής καταστροφής. Δυο αστρονόμοι, ένας καθηγητής (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και μια μεταπτυχιακή φοιτήτριά του (μια πολύ καλή Τζένιφερ Λόρενς), στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανακαλύπτουν ξαφνικά ένα τεράστιο πλανήτη που πρόκειται να συγκρουστεί με τη γη και να την καταστρέψει σε έξι μήνες. Θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον, και θα γίνουν δεκτοί στο Λευκό Οίκο, όπου η φαντασμένη πρόεδρος της χώρας (Μέριλ Στριπ), ένα είδος κλώνου του εξίσου φαντασμένου Τραμπ, και ο γελοίος γιος της, αντί να τρομάξουν με την είδηση, αντιμετωπίζουν την πληροφορία σχεδόν με απάθεια, με την πρόεδρο να εστιάζει το ενδιαφέρον της περισσότερο στις προσεχείς εκλογές και άλλα ασήμαντα καθημερινά γεγονότα του Λευκού Οίκου παρά στην επικείμενη αποκαλυπτική καταστροφή.

Ο ΜακΚέι δεν περιορίζει τη σάτιρά στο Λευκό Οίκο και τη στρατιωτική ηγεσία (μαζί κι ένας στρατηγός που τους τους ζητά να πληρώσουν λεφτά για το δωρεάν αναψυκτικό που προσφέρει ο Λευκός Οίκος) αλλά στρέφεται και στα μίντια, με την πιο διάσημη εκπομπή στην οποία καλείται το δίδυμο να παρουσιάσει το πρόβλημα (όταν καταλαβαίνει πως ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να κάνει τίποτα), με την παρουσιάστριά του Μπρι (Κέιτ Μπλανσέτ) να προσπαθεί με τα αστεία και το κουτσομπολιό της να κάνει το θέμα ελαφρύ.

Παρά τις κάποιες έμμεσες αναφορές στην ταινία του Κιούμπρικ «S.O.S. Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» κι ένα φινάλε που θυμίζει τη «Μελαγχολίᨻ του Λαρς φον Τριερ, η σάτιρα του ΜακΚέι περιορίζεται σε επιφανειακό επίπεδο, με σκηνές που θυμίζουν τα χιουμοριστικά αμερικανικά τηλεοπτικά σόου καθώς και άλλες, ευτυχώς, δοσμένες με το τρελό, slapstick χιούμορ που χαρακτηρίζει τις καλύτερες ταινίες του, σκηνές.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module