ΠΡΩΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ, Η - Νίκος Τσαγκαράκης

Στο Όρεγκον του 19ου αιώνα, ένας λευκός μάγειρας κι ένας κινέζος τυχοδιώκτης συνεργάζονται σ’ ένα πρωτόγνωρο εμπορικό εγχείρημα ζαχαροπλαστικής.

Δραματικό γουέστερν βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Ρέιμοντ «The Half Life», που εκδόθηκε το 2004. Το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τη σκηνοθέτρια, όπως έχει κάνει σχεδόν σε όλες τις ταινίες της.

1196 1

Η Ράιχαρτ διαθέτει ένα από τα πιο ιδιότυπα βλέμματα στον σημερινό αμερικανικό κινηματογράφο: λιτό, εταστικό, υποδόριο, στωικό και “χαμηλόφωνο’. Επίσης, γεωγραφικά εστιασμένο στη βορειοδυτική πολιτεία του Όρεγκον (άλλοτε του 19ου αιώνα κι άλλοτε της σημερινής εποχής), όπου εκτυλίσσεται η πλειοψηφία των ταινιών της.

Εδώ συνθέτει μια ιστορία καταβολών των σημερινών Η.Π.Α. Μια πολυ-πολιτισμική, “πρωτο-καπιταλιστική’ σάτιρα, όπου δύο άντρες διαφορετικής φυλετικής προέλευσης δε στήνουν απλώς μια επιχείρηση, αλλά εφευρίσκουν ένα προϊόν από το μηδέν και το εμπορεύονται σε μια αγορά αποτελούμενη από  Ιθαγενείς, Άγγλους, Σκοτσέζους, Ρώσους, Κινέζους, Λευκούς Αμερικανούς και Αφροαμερικανούς.

Η πλοκή πλαισιώνεται επίσης από μια εναρκτήρια σκηνή και την τελική που προετοιμάζει, οι οποίες επαυξάνουν το θέμα της και της προσδίδουν μια λεπτή χροιά μαύρου χιούμορ. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια ιστορία με θέμα μόνο την προέλευση του αμερικανικού καπιταλισμού, αλλά και τη σημασία της γης στην αποκάλυψη του παρελθόντος, στην ταυτότητα του ανθρώπου και στον αναπόδραστο υπαρξιακό του κύκλο.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module