ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ, ΟΙ - Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

Το Νιούαρκ στο οποίο μεγάλωσε ο Τόνι Σοπράνο δεν έχει (καθόλου) πολλούς αγίους, όπως ειρωνικά δηλώνει ο τίτλος, αλλά το επώνυμο του Ντίκι Μολτισάντι («molti santi» στα ιταλικά σημαίνει «πολλοί άγιοι») εξηγεί ποιος είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής σε αυτό το prequel και ουσιαστικό origin story της πολυβραβευμένης, εμβληματικής τηλεοπτικής σειράς του HBO που δημιουργήθηκε από τον Ντέιβιντ Τσέις και σκηνοθετήθηκε από τον «αυτουργό» πολλών επεισοδίων, συνεπώς και βαθύ γνώστη των χαρακτήρων, Άλαν Τέιλορ, για να απαντήσει στο ερώτημα ποιος δημιούργησε τον Τόνι Σοπράνο.

1310 1

Ο Μάικλ Γκαντοφίνι, γιος του εκλιπόντος πρωταγωνιστή της σειράς, Τζέιμς, υποδύεται τον σπουδαιότερο τηλεοπτικό γκάνγκστερ ως έφηβο, όταν το 1967, και για μερικά χρόνια ακόμη, η γειτονιά του, όπως και ολόκληρη η Αμερική, διανύει την ταραγμένη φάση μετάβασης από την κυριαρχία του παλιού συστήματος της λευκής εξουσίας στη διεκδίκηση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Οι Άγιοι της Μαφίας ξετυλίγουν το οικογενειακό δέντρο, με τον δυναμικό Αλεσάντρο Νιβόλα να παίρνει πάνω του τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Τόνι. Πέρα από αυτόν, η ταινία μένει στη λεπτομερή ατμόσφαιρα, τα ιταλοαμερικανικά κλισέ που γνωρίζουμε και την αδυναμία ανάπτυξης χαρακτήρων (ειδικά γυναικείων) με ενδιαφέρον. Αντί γι? αυτή την αποδόμηση του εξιδανικευμένου παρελθόντος του Τόνι, ένα sequel ενδεχομένως να είχε περισσότερο δραματικό σασπένς ? και χρησιμότητα.

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα lifo.gr

Smart Search Module