ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΣΟΧΟ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Με την ταινία «Συνέβη στο Σόχο» ο Έντγκαρ Ράιτ, σκηνοθέτης του «Shaun of the dead», επιστρέφει στην ταινία τρόμου για να προσφέρει ένα με σωστή ατμόσφαιρα και ωραίο ρυθμό φιλμ, που δείχνει πως ο σκηνοθέτης της μπορεί να δώσει νέα φρεσκάδα στο είδος. Πρωταγωνίστρια είναι η Ελοϊζ, μια νεαρή επαρχιώτισσα, ξετρελαμένη με το Λονδίνο της δεκαετίας του ‘60, που, με τις ευλογίες της γιαγιάς της (ωραία επιστροφή της Ρίτα Τάσιγχαμ), φτάνει στο Λονδίνο για να σπουδάσει μόδα.

Αφού ζήσει για ένα μικρό διάστημα στο οικοτροφείο του Κολεγίου, η Ελοϊζ μετακομίζει σε δικό της δωμάτιο στο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας (η Νταϊάν Ριγκ στον τελευταίο της ρόλο), όπου, σε διάφορα όνειρα (που σταδιακά μετατρέπονται σε εφιάλτες) αρχίζει να βλέπει το φανταστικό πρόσωπο της Σάντι, ενός κοριτσιού του Λονδίνου της δεκαετίας του ‘60, που της μοιάζει και που την ακολουθεί όπου πηγαίνει και που μαζί της θα έχει διάφορες φανταστικές περιπέτειες. Η παρουσία της Σάντι αλλά και του προσώπου της νεκρής μητέρας της Ελοϊζ μας αποκαλύπτουν την ιστορία σχιζοφρένειας που υπάρχει στην οικογένεια της Ελοϊζ.

Στοιχεία που ο Ράις, με ένα σφιχτοδεμένο σενάριο, με ωραία, με εξαιρετική χρήση των χρωμάτων, πλάνα (με το κόκκινο να κυριαρχεί), με την κατάλληλη ατμοσφαιρική μουσική και με τραγούδια των sixties, που τονίζουν την εμμονή της ηρωίδας του με την τότε εποχή (στα πρώτα πλάνα που την βλέπουμε, ακούμε παρόμοια τραγούδια, ενώ το δωμάτιο της είναι γεμάτο με δίσκους vinyl τραγουδιών της εποχής), με γρήγορο ξέφρενο συχνά ρυθμό, και με δυο πολύ ωραίες ερμηνείες από το δίδυμο Άνια Τέιλορ-Τζόι (Σάντι) και Τομασίν Μακένζι (Ελοϊζ), χρησιμοποιεί πάντα με εξαιρετική φροντίδα και γνώση για να φτιάξει την ταινία του. Στους παλιούς ηθοποιούς που κάνουν την εμφάνιση τους στην ταινία, αξίζει να αναφέρω κι εκείνη του Τέρενς Σταμπ στο ρόλο ενός παράξενου ηλικιωμένου άντρα που περιφέρεται μυστηριωδώς στο Σόχο.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module