Μενού

ETERNALS - Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος μοχθηρός αντίπαλος, μετά τον ανυπέρβλητο Thanos, με τον οποίο θα τα έβαζαν οι υπερήρωες της Marvel, αν όχι κάποιος ισοδύναμος του Θεού; Εξάλλου, στον αληθινό κόσμο το στούντιο παίζει χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό. Επομένως, αυτή η διάθεση ήταν μάλλον αναπόφευκτο να διαπερνά το «Eternals», όπου κηρύσσεται η έναρξη ενός ακόμα ανένδοτου αγώνα του σούπερ καλού ενάντια στο σατανικά κακό. Εν προκειμένω, συστηνόμαστε στους Αιώνιους, οι οποίοι εκτός από αθάνατοι είναι και παντοδύναμοι. Αποτελούν δημιούργημα του Άρισεμ, ενός εξωγήινου όντος με κοσμογονικές δυνάμεις, ο οποίος έφτιαξε επίσης το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε. Οι Αιώνιοι βρίσκονται στη Γη εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς καθήκον τους είναι να προστατεύουν την ανθρωπότητα αποκλειστικά από την απειλή των ζωόμορφων Παράταιρων. Όλα βαίνουν καλώς, μέχρις ότου ένας παγκόσμιος σεισμός αφυπνίσει τους Παράταιρους, φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του αφανισμού και ο «πλάστης» Άρισεμ ξεφουρνίσει την πραγματική αποστολή των Αιώνιων.

Δικαιολογημένα, ίσως κάποιος αναρωτηθεί πού κολλάει με όλα αυτά η Κλόι Ζάο, η οσκαρική σκηνοθέτις της «Χώρας των Νομάδων», όπου με χαμηλότονο λυρισμό απεικονίζονται οι τραγικές πτυχές της σύγχρονης αμερικανικής εργατικής τάξης. Όποιοι και να ήταν οι λόγοι της επιλογής της, πέρα από την αδιαπραγμάτευτη αξία της δηλαδή, η παρουσία της πίσω από την κάμερα έθρεψε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Η Marvel, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της σε μια ξεχωριστή δημιουργό, πιθανώς θα επέτρεπε στο «Eternals» από τη μία να ξεφύγει από τα τετριμμένα και από την άλλη, να σκαρφιστεί η Ζάο από το μηδέν μια πρωτότυπη υπερηρωική μυθολογία.

1313 4

 
Στην πράξη, δόθηκε στη Ζάο απλώς το περιθώριο να κάνει περισσότερα γυρίσματα σε… πραγματικές τοποθεσίες και παράλληλα, να προσδώσει στο «Eternals» μια γήινη, προσιτή και νατουραλιστική αισθητική. Ακόμη μια θετική προσθήκη εντοπίζεται στην απομάκρυνση από τις απεικονίσεις του δυτικού κόσμου και τη στροφή προς την ανάδειξη πολιτισμών της Ανατολής και της Νοτίου Αμερικής. Την ίδια στιγμή, οι Αιώνιοι εμφανίζονται ως οι πιο εξανθρωπισμένοι από τους μέχρι σήμερα «μαρβελικούς» υπερήρωες, καθώς όλοι τους βιώνουν ηθικά διλήμματα και υπαρξιακά αδιέξοδα. Φυσικά, όλα αυτά με την επιφανειακή διαχείριση που «απαιτεί» ένα τέτοιο μπλοκμπάστερ.

Γι’ αυτό και οι ισχνές απόπειρες για καινοτομία εγκλωβίζονται στους κανόνες που η ίδια η Marvel έχει θέσει στον εαυτό της. Το «Eternals» εξελίσσεται ξεκούρδιστα, αδυνατώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην κατασκευή ενός νέου κόσμου, την εισαγωγή φρέσκων χαρακτήρων και την κατασκευή ενός πειστικά αγωνιώδους διακυβεύματος. Στο φινάλε απομένει μια άχρωμα μπερδεμένη περιπέτεια, η οποία οδηγείται οκνηρά σε μια πλήρως αναμενόμενη και αδιάφορη κατακλείδα.

Γιάννης Καντέα Παπαδόπουλος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athinorama.gr

Smart Search Module