ΕΝΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Ο σκηνοθέτης Εμανουέλ Κουρκόλ βασίστηκε σε ένα πραγματικό περιστικό που συνέβη στη Σουηδία το 1985, όταν ένας Σουηδός ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέβασε μια παράσταση του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ με φυλακισμένους και έκανε τεράστια επιτυχία. Σε αυτόν τον ρόλο του «δασκάλου» ο Καντ Μεράντ είναι ασφαλώς ψυχή της ταινίας, δίνει μια προσεγμένη, χαμηλότονη ερμηνεία παίζοντας τον απογοητευμένο καλλιτέχνη που καλείται να μεταφέρει την Τέχνη του σε ανθρώπους που ναι μεν ενδιαφέρονται αλλά ίσως έχουν άλλα πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

1266 2

Παράλληλα, η ταινία διακριτικά αλλά ευθύβολα, εξετάζει και το πώς από τον σπόρο της διασημότητας μπορεί να φυτρώσουν ζιζάνια. Ανθρωποι που ήθελαν να την αποφύγουν παρασύρονται από την γλύκα της και φέρονται σαν ντίβες. Διότι το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την δόξα ουδείς!

Πάντως η ιδέα της θεατρικής εκπαίδευσης φυλακισμένων προκειμένου να ανεβάσουν παράσταση πίσω από της φυλακής τα κάγκελα δεν είναι καινούργια και έχει αξιοποιηθεί αρκετά στο σινεμά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα μια από τις καλύτερες ταινίες των αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, το «Ο Καίσαρας πέθανε». Ο «Θρίαμβος» αξίζει την προσοχή μας αλλά δεν είναι μια μεγάλη ταινία.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

Smart Search Module