Μενού

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΤΤΟ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Το ντοκιμαντέρ του Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς δεν λέει περισσότερα απ’ οσα ήδη γνωρίζουμε για τον ήρωα του τίτλου, κανέναν άλλο από τον Οττο Ρεχάγκελ, τον γερμανό προπονητή που ανέλαβε μια ελληνική Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου η οποία βρισκόταν στα αζήτητα και την οδήγησε στον μεγαλύτερο θρίαμβο της Ιστορίας της: την κατάκτηση του Euro 2004.

1271 5

Πάνω κάτω βλέπεις αυτό που περιμένεις, στιγμιότυπα από τις μεγάλες νίκες των Ελλήνων στην Πορτογαλία (απέναντι στην διοργανώτρια χώρα με την οποία αναμετρήθηκε δύο φορές, στην έναρξη και στον τελικό, με την Γαλλία, με την Τσεχία). Το παράξενο είναι ότι ενώ έχεις δει αυτές τις σκηνές εκατοντάδες φορές ίσως – τα γκολ του Μπασινά, του Χαριστέα, του Δέλλα, τις μπαλιές του Ζαγοράκη, του Τσιάρτα και του Φύσσα – ακόμα και τώρα που τα ξαναβλέπεις σε ένα ντοκιμαντέρ 17 χρόνια αργότερα, νιώθεις μια ανατριχίλα.

Ενας Γερμανός, ο Ρεχάγκελ ήταν ο άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν πάντα στο πλευρό των Ελλήνων, αυτός ο ακούραστος μαχητής, ο πιστός σύντροφος, ο χαρισματικός και στην επικοινωνία coach, ο οποίος ανεξαρτήτως ταυτότητας, εθνικότητας, πολιτισμικών διαφορών, συνόρων έκανε το καθήκον του με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η ταινία μας τα υπενθυμίζει όλα αυτά και καλά κάνει διότι σε κάποιους αρέσει τουλάχιστον να τα ακούνε.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

Smart Search Module