ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΣΙΚΩΝ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Bασισμένη εν μέρει σε αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται μια εντελώς απίστευτη ιστορία, λόγος για τον οποίο αξίζει την προσοχή μας – αλλά και την ελκύει. Η ιστορία μας μεταφέρει σε ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρακολουθεί την περίπτωση ενός νεαρού Εβραίου – πρόβατο στη φωλιά του λύκου.

Ανά πάσα στιγμή η εβραϊκή καταγωγή του Ζιλ (Ναουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ) κινδυνεύει να αποκαλυφτεί οπότε ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να την βγάλει καθαρή είναι όχι απλώς να παραστήσει κάτι που δεν είναι αλλά να το εκμεταλλευτεί κι όλας. Και αυτό ακριβώς θα κάνει παριστάνοντας τον Ιρανό, χωρίς όμως να μπορεί να διανοηθεί ότι ο διοικτής του στρατοπέδου (Λαρς Εϊντινγκερ) έχει μια μανία με τα περσικά. Θέλει να μάθει την γλώσσα και στο πρόσωπο του φυλακισμένου βρίσκει τον ιδανικό δάσκαλο. Μόνο που ο Ζιλ δεν ξέρει λέξη περσικών, οπότε τι μπορεί να κάνει;

1105 2

Γυρισμένη από τον Βαντίμ Πέρελμαν, τον Ρώσο σκηνοθέτη της ταινίας «Σπίτι από άμμο και ομίχλη», τα «Μαθήματα περσικών» σε κερδίζουν με το καλά διατηρημένο σασπένς τους (δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις τι θα γίνει στην επόμενη σκηνή), την μυστηριώδη προσωπικότητα του (και) τυχερού κεντρικού τους ήρωα (κυριολεκτικά θαυμάζεις την καπατσοσύνη και το γεγονός ότι έχει διαρκώς τις κεραίες του τεντωμένες), την αρτιότητα των σκηνικών (όλη σχεδόν η ταινία είναι γυρισμένη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης), το ανορθόδοξο παιχνίδι γάτας ποντικιού ανάμεσα σε φυλακισμένο και φύλακα (ποιος είναι στην πραγματικότητα η γάτα και ποιος το ποντίκι;) αλλά κυρίως για την γενικότερη φιλοσοφία τους: επί τοις ουσίας η ταινία μιλά για το περίφημο «έντσικτο της επιβίωσης», για όλα όσα ένας άνθρωπος είναι διατεθειμένος να κάνει (χωρίς καν να γνωρίζει ότι μπορεί να τα κάνει) προκειμένου να γλιτώσει την ζωή του.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

Smart Search Module