Μενού

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ (Επαν.) - Ιωάννα Παπαγεωργίου

Ο σκηνοθέτης Μάικλ Κέρτιζ υπογράφει μία από τις πιο σπουδαίες και αγαπημένες ταινίες του κλασικού Χόλυγουντ που έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και αποτελεί σημείο αναφοράς. Πρωταγωνιστούν οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην πλέον μυθική τους συνεργασία.

Στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εξωτική Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο αποτελεί σταυροδρόμι όλων των λαών, που ψάχνουν μια διέξοδο από τα δεινά της Ευρώπης και ένα εισιτήριο προς την ελεύθερη Αμερική. Εδώ βρίσκεται και ο Ρικ, ένας Αμερικανός ιδιοκτήτης ενός κλαμπ. Μια μέρα εμφανίζεται στο κλαμπ του η πρώην αγαπημένη του, Ίλσα, με την οποία έζησε έναν μεγάλο έρωτα στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Καζαμπλάνκα

Μία από τις διαχρονικότερες ταινίες όλων των εποχών, και ίσως η διασημότερη κινηματογραφική ιστορία αγάπης, η «Καζαμπλάνκα» είναι η αποθέωση του κλασικού αφηγηματικού σινεμά, μια ταινία που είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής συνείδησης.

Συνήθως ο πόλεμος χωρίζει τους εραστές. Δεν τους επανασυνδέει, όπως τον ιδιοκτήτη κλαμπ, Ρικ, με την σύζυγο κυνηγημένου από τους ναζί αντιστασιακού, Ίλσα. Συνήθως στο νουάρ το αρσενικό υποκύπτει αμαχητί στο μοιραίο θηλυκό. Δεν έχει το, αντάξιο της ευσυνειδησίας της Ίλσα, ηθικό σθένος του Ρικ. Συνήθως, στα πολιτικά θρίλερ διακρίνεται ξεκάθαρα η διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό. Δεν εξαφανίζεται στις περιοχές συνάντησης του φωτός με το σκοτάδι. Συνήθως, το σινεμά δεν ριζώνει τόσο βαθιά στην συλλογική συνείδηση.

Η «Καζαμπλάνκα» είναι το ευτυχές πάντρεμα μιας δυνατής ιστορίας, εύστοχης σκηνοθεσίας και δύο εξαιρετικών πρωταγωνιστών, και μια πλέον εμβληματική ταινία για το Χόλιγουντ αλλά και το παγκόσμιο σινεμά. Θα έχουμε πάντα το Παρίσι.

Ιωάννα Παπαγεωργίου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα cinemagazine.gr

Smart Search Module