Μενού

ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ (Επαν.) - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Ο δρ. Φρίντριχ Φράνκενσταϊν, λέκτωρ αμερικανικής ιατρικής σχολής, κληρονομεί το κάστρο του παππού του στην Τρανσυλβανία, όπου αποφασίζει να εγκατασταθεί με την αρραβωνιαστικιά του. Αποφασισμένος να πειραματιστεί με τη νεκρανάσταση, χρησιμοποιεί (από λάθος του υπηρέτη του) τον εγκέφαλο ενός κακοποιού, ο οποίος όταν (ξανα)ζωντανεύει σπέρνει τον πανικό σε κάθε του εμφάνιση…

1228 2

Οχι, δεν πρόκειται για μια σοβαρή κινηματογραφική διασκευή του «Φρανκενστάιν» της Μαίρη Σέλεϊ, αλλά για μια από τις καλύτερες παρωδίες που έχουν παραχθεί στο Χόλιγουντ μα και η καλύτερη ταινία του Μελ Μπρουκς που κάνει σκόνη τον μύθο ενός από τα δημοφιλέστερα τέρατα λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Σε φρενήρεις ρυθμούς ο Τζιν Γουάιλντερ υποδύεται τον τρελοεπιστημονα, αλλά την παράσταση κλέβει με άνεση ο γουρλομάτης Μάρτι Φέλντμαν στον ρόλο του υπηρέτη.

Αξέχαστο το εύρημα του τρομαγμενου χλιμιντρίσματος των αλόγων όποτε ακούγεται το όνομα της Φράου Μπλούχερ (Κλόρις Λίτσμαν), εφιαλτης οικονόμου του πύργου που παραπέμπει στην κυρία Ντάνβερς (Τζούντιθ Αντερσον) της «Ρεβέκκας» του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

Smart Search Module