ΝΤΕ ΓΚΩΛ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

H βιογραφική ταινία για τον ηγέτη της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκολ την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ένας δραματικός σχολιασμός για την λαίλαπα των κοινωνικών δικτύων ξεχωρίζουν στις πολλές νέες ταινίες

Η εικόνα που ο περισσότερος κόσμος έχει σχηματίσει από τον Σαρλ Ντε Γκολ (1890- 1970) είναι εκείνη του αυστηρού, «αμετακίνητου» Γάλλου, πιστού στην παράδοση και στις αρχές αλλά και κόκκινο πανί για την επαναστατημένη νεολαία της γενιάς της δεκαετίας του 1960 (το Παρίσι κάηκε τα 1968 με εκείνον την θέση του ηγέτη της Γαλλίας).

1230 1

Ωστόσο, η βιογραφική ταινία που βλέπουμε σήμερα για αυτόν, δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω περίοδο. Αντιθέτως, ο Γκαμπριέλ Λε Μπομόν με τον Λαμπέρ Γουϊλσόν στον ρόλο του τίτλου, μιλά για την εποχή του μεγάλου πατριώτη, όταν ήταν ένας αξιωματικός που ανέλαβε να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του απέναντι στη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και το έκανε μέσω του ραδιοφώνου από την Αγγλία – οι εκπομπές του ξεκίνησαν αμήχανα γιατί δεν είχε την ανάλογη πείρα αλλά στη συνέχεια κατέκτησε το μικρόφωνο και οι λόγοι του χτύπησαν κατευθείαν στην καρδιά των συμπατριωτών του.

Ο προσανατολισμός αυτής της καλογυρισμένης αν και κάπως «στεγνής» ταινίας (με την εξαίρεση την λάμψη του Λαμπέρ) είναι καθαρός και ξάστερος: Γάλλοι μόνο ενωμένοι μπορείτε να νικήσετε! Μια ταινία λοιπόν κομμένη και ραμμένη για να τονώσει το ηθικό των Γάλλων που στις μέρες μας φαίνεται να έχει ξεπέσει σε έναν παρακμιακό λήθαργο.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

Smart Search Module