ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Κάτι πολύ άσχημο έχει συμβεί στο παρελθόν της Κασσάνδρας (Κάρεϊ Μάλιγκαν) και έχει ταράξει βαθιά τον ψυχικό της κόσμο. Δεν θα το μάθουμε παρά μόνο στο τέλος της θαυμάσιας αυτής ταινίας, όμως ως τότε θα έχουμε βιώσει τις συνέπειες του συμβάντος πάνω στην κοπέλα, η οποία φέρεται με επιφύλαξη απέναντι στους άντρες, καραδοκώντας να τους «πιάσει στα πράσα».

Τους παρασύρει στην πλάνη για να τσεκάρει ποιος θέλει να την εκμεταλλευτεί σεξουαλικά και ποιος όχι και. Αν οι βουλές τους είναι πονηρές τότε ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε.

1144 1 

Χωρίς να καταφεύγει στους «κανόνες» του θρίλερ, η «Υποσχόμενη, νέα γυναίκα», είναι μια από τις πιο πρωτότυπες ταινίες εκδίκησης που έχουμε δει ποτέ. Χωρίς φασαρία, βία και αίμα στηρίζει τις μεθόδους εκδίκησης της Κασάντρα στον ορθολογισμό ενός υποδειγματικά καλοστημένου σχεδίου (δεν είναι τυχαίο το ότι η ταινία απέσπασε το Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για την σκηνοθέτιδα Εμεραλντ Φενέλ).

Οσο για την τιμωρία που έχει στο μυαλό της θα είναι πολύ πιο επίπονη από τον σωματικό πόνο. Λόγος για τον οποίο ο θεατής (ανεξαρτήτου φύλου) μπορεί να ταυτιστεί μαζί της. Μέσω ενός πραγματικά πανέξυπνου σεναρίου, η ταινία με τον τρόπο της ακολουθεί το πνεύμα που έχουν χαράξει κινήματα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών όπως το #MeToo.

Κι όσο για την Μάλιγκαν, αυτή ήταν η ηθοποιός που κατά την γνώμη του υπογράφοντος θα έπρεπε εφέτος να είχε κερδίσει το Οσκαρ Α ρόλου.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

Smart Search Module