Αναζητώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη
«First we try, then we trust» - ή μήπως το ανάποδο;
Η ταινία αυτή είναι η 59η κινουμένων σχεδίων, που έχει γυριστεί από την Ντίσνεϊ. Κόστισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια και οι κινηματογραφικές της εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα 133 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έως τώρα. Και μιλάμε για κινηματογραφικές εισπράξεις καθώς στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι εισπράξεις από την προβολή της ταινίας στην πλατφόρμα Disney+ με κόστος ενοικίασης – αγοράς στα 30 δολάρια. Αρχικά, λοιπόν, η ταινία ήταν να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους των ΗΠΑ στις 25 Νοεμβρίου του 2020. Λόγω της πανδημίας, όμως, η κυκλοφορία της μετακινήθηκε μέσα στο 2021. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 η Disney ανακοίνωσε πως η ημερομηνία εξόδου της ταινίας στις ΗΠΑ θα ήταν η 12η Μαρτίου του 2021. Τελικά, η ταινία βγήκε στις 5 Μαρτίου ταυτόχρονα στους κινηματογράφους των ΗΠΑ αλλά και στο Disney+.
Η Ράια είναι η τρίτη ντισνεϊκή πριγκίπισσα, που αποτελεί εξ ολοκλήρου αυθεντικό χαρακτήρα – όχι βασισμένο δηλαδή σε κάποιο παραμύθι ή μύθο – μετά τη Μέριντα από το «Brave» και τη Βαϊάνα από το «Moana» (μουάχαχαχαχαχαχα). Είναι η δεύτερη ντισνεϊκή πριγκίπισσα μετά τη Μέριντα, που δεν τραγουδάει! Και είναι η πρώτη ντισνεϊκή πριγκίπισσα από την Ασία! Η μυθική Κουμάντρα παραπέμπει σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία, Ινδονησία, Λάος, Φιλιππίνες και Μιανμάρ. Και το όνομα Ράια σημαίνει «σπουδαία» τόσο στα μαλαισιανά όσο και στα ινδονησιακά.
Η υπόθεση: Πριν πολλά, πολλά χρόνια, στο φανταστικό βασίλειο της Κουµάντρα, άνθρωποι και δράκοι ζούσαν αρµονικά. Τα πάντα, όμως, άλλαξαν, όταν μια μοχθηρή δύναμη, τα Ντρουν, εμφανίστηκε, σκορπώντας παντού τον τρόμο. Οτιδήποτε κι αν αγγίζουν τα Ντρουν, τα μεταμορφώνουν σε άψυχο, πέτρινο άγαλμα. Οι δράκοι, προκειμένου να σώσουν την ανθρωπότητα, χρειάστηκε να δημιουργήσουν έναν πολύτιμο πετράδι, που με τη δύναμή του και το φως του διαλύει το σκοτάδι των Ντρουν. Η απέλπιδα προσπάθεια των δράκων είχε αποτέλεσμα: η ανθρωπότητα σώθηκε, αλλά με κόστος τη θυσία των δράκων.
Πεντακόσια χρόνια μετά, η Κουμάντρα είναι χωρισμένη σε πέντε βασίλεια: Δόντι, Καρδιά, Ράχη, Νύχι και Ουρά. Οι ηγέτες καθενός από τα βασίλεια αναζητούν το πετράδι που έσωσε τους πάντες, καθώς πιστεύουν πως έχοντάς το στην κατοχή τους, θα σώσουν τους υπηκόους του δικού τους βασιλείου και θα υποτάξουν τους υπόλοιπους. Η Ράια είναι η κόρη του ηγέτη της Καρδιάς, που εκπαιδεύεται να πάρει τη θέση του πατέρα της ως φύλακας του πετραδιού. Ο ηγέτης της Καρδιάς επενδύει στην εμπιστοσύνη και πιστεύει πως ήρθε πλέον ο καιρός να αναβιώσει η Κουμάντρα. Όμως, με πονηριά, η κόρη της ηγέτιδας του Δοντιού, ξεγελάει τη Ράια, και στην προσπάθεια να αποσπάσει το πετράδι, εκείνος σπάζει σε πέντε κομμάτια. Τα Ντρουν απελευθερώνονται εκ νέου και κάνουν αγάλματα σχεδόν τους πάντες. Η Ράια, πληγωμένη, βάζει σκοπό της ζωής της να ενώσει τα κομμάτια του πετραδιού και να βρει τον τελευταίο δράκο, ονόματι Σίσου, που θα αποκαταστήσει την αρμονία στη διχασμένη χώρα. Θα τα καταφέρει;
Η άποψή μας: Η Ντίσνεϊ επιχειρεί να επεκταθεί. Να πλησιάσει κι άλλες κινηματογραφικές αγορές. Να εμπλουτίσει την πινακοθήκη των ηρώων των ταινιών της με προέλευση διαφορετική από... wasp (White Anglo-Saxon Protestant). Έτσι προέκυψε η Ράια, μετά την Βαϊάνα, η οποία ήταν εμπνευσμένη από την πολυνησιακή παράδοση. Diversity λοιπόν και τέτοια. Μια χαρά και δικαίωμα της κάθε εταιρίας είναι να προσδοκάει σε κάθε είδους κέρδη επενδύοντας σε ιστορίες με εξωτικό άρωμα και χρώμα. Το θέμα είναι: δικαιώνεται από το τελικό αποτέλεσμα; Η «Βαϊάνα» ας πούμε ήταν σπουδαία ταινία. Το «Coco» της Pixar (της θαυματουργής εταιρίας που αγοράστηκε από την Ντίσνεϊ) ήταν πολύ σπουδαία ταινία – κι αυτή βασισμένη σε μυθολογία εξωτική, του Μεξικού στην περίπτωσή της.
Η «Ράια» είναι ok. Σαφώς και ξεπερνά τον μέσο όρο, αλλά πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί αριστούργημα. Από τη μια, λείπουν τα τραγούδια, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Και ο Τουκ Τουκ, το τεράστιο, κυλιόμενο σκαθάρι (που σε κάποια σημεία παραπέμπει εντελώς στο BB-8 από τη μυθολογία των «Star Wars») είναι χαριτωμένος και δεν μιλάει. Κανένα ανθρωπόμορφο ζωάκι λοιπόν δεν ομιλεί – επίσης θετικό. Εντάξει, ο δράκος Σίσου μιλάει αλλά αυτός βρε παιδί μου είναι και πρωταγωνιστής, άσε που μπορεί να αλλάξει μορφή και να γίνει άνθρωπος – οπότε, ορίστε, βολεύεται κι αυτό.
Η ιστορία έχει ένα μίνιμουμ ενδιαφέροντος, οι αστείες σκηνές εναλλάσσονται με μπόλικες σκηνές δράσης - γιατί η πιτσιρικαρία βαριέται και χρειάζεται με κάτι να γαργαλήσεις τον αμφιβληστροειδή των παιδιών, όλα καλά. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ως αρνητικό λογίζεται το γεγονός ότι η ταινία είναι αρκούντως προβλέψιμη για τους μεγαλύτερους θεατές – συνοδούς των προεφήβων, που είναι και το τάργκετ γκρουπ της ταινίας. Ιδίως από τη στιγμή που η πορεία της Ράια είναι να επισκεφτεί όλα τα βασίλεια προκειμένου να βρει τα κομμάτια του μαγικού πετραδιού, καταλαβαίνεις τι θα γίνεται σε καθένα από αυτά. Θα έβαζα στα αρνητικά και τον επίσης προβλέψιμο διδακτικό χαρακτήρα και την ανάγκη για αγάπη και εμπιστοσύνη αλλά, να πάρει, εδώ ο κυνικός μέσα μου, το ομολογώ, κάμφθηκε.
Το είπαν και οι Smiths στο υπέροχο «Death of a Disco Dancer»: «Love, peace and harmony/ Love, peace and harmony/ Oh, very nice, very nice, very nice, very nice/ But maybe in the next world». Αυτός ο «άλλος κόσμος» μπορεί να είναι η Κουμάντρα. Αυτός ο «άλλος κόσμος» θα μπορούσε να είναι ο κόσμος μας. Ο «What A Wonderful World», που λέει και ο Louis Armstrong. Η Ράια, παρά το γεγονός ότι είναι δύσπιστη, συνεχίζει να δείχνει εμπιστοσύνη. Κι αυτή η εμπιστοσύνη που δείχνει, προδίδεται σε παραπάνω από μία περιπτώσεις (καλά, η σκηνή με το μωρό και τα πιθηκάκια, είναι από τις πιο αστείες της ταινίας). Αλλά, σύμφωνα με την ταινία, είναι αυτή η δυσπιστία που τρέφει τα Ντρουν. Που μας χωρίζει. Που μας κάνει εχθρούς. Με την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας μπορεί να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος, σωστά;
Θόδωρος Γιαχουστίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα moviesltd.gr