ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΛΙ ΧΟΛΙΝΤΕΪ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Μετά την πολύ πρόσφατη «Θρυλική Ματ Ρέινι», μας έρχεται μια ακόμη ταινία με μαύρη πρωταγωνίστρια και με θέμα το ρατσισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τη φορά αυτή πρόκειται για τη βιογραφία της διάσημης τραγουδίστριας των μπλουζ, Μπίλι Χόλιντεϊ, που ξεκινά από το 1937, περίοδο που η αμερικανική γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο ενάντια στο ρατσισμό και επιτρέποντας το λιντσάρισμα, περίοδο που η Μπίλι τραγουδούσε το απαγορευμένο «Strange Fruit» («Παράξενο φρούτο»), που αναφερόταν στο λιντσάρισμα.

Με ένα φλας-φόργουορντ, που μας φέρνει στην Αμερική του 1957, συναντάμε μια ναρκομανή, με την καριέρα της σε παρακμή, Μπίλι, που, για μερικά δολάρια, δίνει συνέντευξη σε μια λευκή, ατάλαντη δημοσιογράφο (Λέσλι Τζόρνταν), που της κάνει ηλίθιες ερωτήσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ο ρατσισμός δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί από την υποκριτική κοινωνία της χώρα της. Με το FBI να χρησιμοποιεί ένα πράκτορά της, που τον μεταμφιέζουν σε στρατιώτη, για να προσεγγίσει την Μπίλι ώστε να μπορέσουν να τη συλλάβουν για την κατοχή και χρήση ναρκωτικών και έτσι να την εμποδίσουν να τραγουδήσει το Strange Fruit που μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλεί σε εξεγέρσεις – το μόνο που την ήθελαν οι περισσότεροι να κάνει, είναι όπως μας λέει κάποια στιγμή και η ίδια «είναι να σκάσω και να τραγουδώ το ερωτικό All of Me».

1143 1

Με βάση ένα χωρίς καμιά εμβάθυνση στους χαρακτήρες σενάριο της Σούζαν Λόρι Παρκς, ο σκηνοθέτης Λι Ντάνιελς («Μονάκριβη», «Ο μπάτλερ»), και παρά τις κάποιες εντυπωσιακές ρεαλιστικές σκηνές γύρω από την καταπίεση, την ωμότητα και τη βία της αστυνομίας, έφτιαξε βασικά μια ταινία χωρίς πρωτοτυπία ή εκπλήξεις, χρησιμοποιώντας όλα τα γνωστά κλισέ, με καταστάσεις και χαρακτήρες που έχουμε δει σε αρκετές άλλες ταινίες. Με μοναδικό προτέρημα την εκπληκτική ερμηνεία της Άντρα Ντέι, που δίνει με δύναμη και πάθος όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της ευάλωτης αυτής, βασανισμένης τραγουδίστριας, ερμηνεία που σε κάνει να θέλεις να σου δώσει και να σου εξηγήσει ακόμη περισσότερα.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module