ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ (Επαν.) - Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Κάθε μέρα για ένα μήνα, ο Αστυνομικός 223 τρώει μια κονσέρβα ανανά με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης η οποία συμβολίζει τη μέρα που θα ξεπεράσει τον χαμένο του έρωτα. Τη μοιραία μέρα γίνεται λιώμα σε ένα μπαρ και φλερτάρει μια μυστηριώδη γυναίκα. Την ίδια εποχή ένας άλλος αστυνομικός, ο 663, βρίσκει άλλον τρόπο να ξεχάσειτην πρώην του: αρνείται να διαβάσει το τελευταίο γράμμα της κάτι που θα προκαλέσει μια σειρά από ιλαροτραγικά γεγονότα.

Οι περισσότεροι φαν του σκηνοθέτη από το Χονγκ Κονγκ ορκίζονται αιώνια πίστη στην «Ερωτική επιθυμία» αλλά για μας το «Chungking Express» θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Η ταινία που μας αποκάλυψε για πρώτη φορά το ανεπανάληπτο σύμπαν του Καρ Γουάι το 1996, είναι το ζωντάνεμα κάποιων θαυμάσιων ιμπρεσιονιστικών εικόνων με ένα στιλ γραφής που αποτέλεσε επανάσταση στο σινεμά.

Ο στιλίστας σκηνοθέτης του συναισθήματος προβαίνει σε μια ταυτόχρονη αποδόμηση και αποθέωση κάθε ερωτικής ιστορίας αναδεικνύοντας το μεγαλείο της στιγμής και την καταλυτική εύνοια της τύχης. Η ματιά του πάνω στο κεφάλαιο «Έρωτας» δεν είναι μόνο εικαστικά αξεπέραστη και μνημειώδης αλλά βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική.

Η μίξη της τολμηρής χρωματικής παλέτας του, με τις ποπ μουσικές αναφορές και τη σκιαγράφηση του ανθρώπινου τοπίου στο πολύβουο Χονγκ Κονγκ, γίνεται με μια συναρπαστική προσωπική εμπλοκή που καθιστά το φιλμ τόσο φρέσκο και μοντέρνο σαν να γυρίστηκε σήμερα.  

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module