Μάρτιν Ίντεν - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Το ομότιτλο βιβλίο του Τζακ Λόντον (εκδόσεις Ζαχαρόπουλος) λειτουργεί περισσότερο σαν «αόρατος οδηγός» στο σενάριο αυτής της ενδιαφέρουσας  αλλά και απαιτητικής ιταλικής ταινίας. Ο μύθος του Λόντον είναι ο σπόρος για την δημιουργία μιας «άλλης» ιστορίας προσαρμοσμένης στην προπολεμική Νάπολη όπου βιώνουμε την σταδιακή  άνοδο ενός φτωχού προλετάριου, του  τυχοδιωκτικού Μάρτιν Ιντεν  (Λούκα Μαρινέλι) του οποίου το μυαλό τρέφεται με την ιδέα της επανάστασης και της πάλης για το καλό των ταξικά ομοίων του.

Ο Μάρτιν αντιλαμβάνεται ότι μόνον με τη γνώση το μυαλό του θα αποκτήσει την απαραίτητη ωριμότητα που θα ισχυροποιήσει την πένα του για να γίνει το ιδανικό όπλο του σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει τους αστάθμητους παράγοντες και πολλά θα αλλάξουν μετά την γνωριμία του με μια πλούσια κοπέλα την οποία ερωτεύεται.

1126 2

Με έντεχνο τρόπο και έξυπνες ιδέες ο σκηνοθέτης Πιέτρο Μαρτσελο χρησιμοποιεί την  μέθοδο της αφαιρετικής  αφήγησης και του «χοροπηδητού» στον χρόνο προκειμένου να περιγράψει αυτή την περίπλοκη  ιστορία σε μια ταινία που δεν «ταξινομείται» εύκολα και σε κερδίζει κυρίως με την εικόνα και λιγότερο με τον λόγο.

Για τον κεντρικό ρόλο του Μάρτιν Ιντεν, ο Λούκα Μαρινέλι  δικαίως τιμήθηκε με το Copa Volpi καλύτερης ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας πριν από δύο χρόνια.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

Smart Search Module