Μενού

ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Η - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Ο Κεν Λόουτς έρχεται στο νου βλέποντας τη νέα ταινία «Gloria Mundi» του Γάλλου Ρομπέρ Γκεντιγκιάν («Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα», «Ο μύθος της Αριάν», «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο»), που είδαμε στο διαγωνιστικό τμήμα της 76ης Μόστρας. Με φόντο τη γενέτειρά του, Μασσαλία, ο Γκεντιγκιάν αφηγείται την ιστορία μιας συνηθισμένης εργατικής οικογένειας που οι αντίξοες κοινωνικές συνθήκες καταστρέφουν σταδιακά την ασφάλεια και την ηρεμία τους.

1108 1

Όταν γεννιέται η Γκλόρια του τίτλου, οι γονείς, η Ματίλντα και ο Νικολά, αποφασίζουν να επενδύσουν τα λεφτά τους σε καινούριο αυτοκίνητο για να μπορέσει ο Νικολά να εργαστεί ως οδηγός Uber. Η κατάσταση όμως χειροτερεύει όταν κλέφτες τον σπάνε στο ξύλο και του κλέβουν το αυτοκίνητο. Η παρέμβαση όμως του μέχρι τότε εξαφανισμένου πατέρα, αποφασισμένου να βοηθήσει το γιο του και να επανασυνδεθεί με την πρώην γυναίκα του, Σιλβί, θα αλλάξει απρόσμενα την όλη πορεία των γεγονότων.

Η Μασσαλία, στην οποία αναπτύσσεται η πλοκή, παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία: όχι απλά με τους χώρους (ωραία φωτογραφημένους από ) αλλά και με τα επιμέρους κοινωνικά και άλλα θέματα (παράδειγμα μια απεργία στο μαγαζί που εργάζεται η Σιλβί). Ο Γκεντιγκιάν αφηγείται απλά, με ρεαλιστικά χρώματα, το δράμα των προσώπων του, με εξαιρετικές, όπως πάντα, ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς του με επικεφαλής τον Ζαν-Πιερ Νταρουσέν και τη μούσα του σκηνοθέτη Αριάν Ασκαρίντ), οδηγώντας μας σε ένα ωραίο, απρόσμενο φινάλε.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module