Μενού

ΑΕΡΟΝΑΥΤΕΣ, ΟΙ - Νίκος Τσαγκαράκης

Στο Λονδίνο του 1862 η πιλότος Αμίλια Ρεν κι ο αστρονόμος Τζέιμς Γκλέισερ, που συστήνεται επίσης με τη μέχρι τότε άγνωστη ιδιότητα του ‘μετεωρολόγου’, ξεκινούν μια παράτολμη πτήση με αερόστατο, προκειμένου να μετρήσουν τις ιδιότητες του αέρα και να πείσουν την επιστημονική κοινότητα ότι η εξέλιξη του καιρού μπορεί να προβλεφθεί.

aeronauts

Ημι-βιογραφικό δράμα εποχής βασισμένο στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Χολμς «Falling Upwards: How We Took to the Air», που εκδόθηκε το 2013. Αποτελεί επίσης τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ των πρωταγωνιστών Ρέντμεϊν και Τζόουνς μετά τη «Θεωρία των πάντων» («The Theory of Everything», Τζέιμς Μαρς, 2014) για την οποία ο Ρέντμεϊν βραβεύτηκε με Όσκαρ.

Η φετινή τους συνεργασία επικρίθηκε για την επιλεκτικότητα με την οποία παρουσιάζει τα γεγονότα, καθώς παραλείπει τον Χένρι Τρέισι Κόξουελ, που ήταν ο πραγματικός συνεπιβάτης του Γκλέισερ κι όχι η Ρεν, ο χαρακτήρας της οποίας είναι φανταστικός. Κατά τ’ άλλα παραμένει μια φροντισμένη, περιστασιακά αγωνιώδης, αλλά συνολικά συμβατική και προβλέψιμη ιστορία για την επιμονή της επιστημονικής διορατικότητας ενάντια στις κατεστημένες αντιλήψεις.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module