Μενού

ΣΑΜΠΡΙΝΑ (Επανέκδοση) - Νίκος Τσαγκαράκης

Η Σαμπρίνα είναι η κόρη του σοφέρ των Λάραμπι, μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες των Η.Π.Α. Όταν επιστρέφει από τις σπουδές της στο Παρίσι κομψή κι εκλεπτυσμένη, γίνεται το αντικείμενο αντιζηλίας ανάμεσα στα δύο αδέρφια της οικογένειας, τον πλέιμποϊ Ντέιβιντ και τον εργασιομανή διευθυντή των επιχειρήσεων, Λάινους.

Ρομαντική κομεντί του 1954, που διασκευάζει το θεατρικό έργο «Sabrina Fair» του Σάμιουελ Τέιλορ, το οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1953. Ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε εκείνο για τα κοστούμια της Ίντιθ Χεντ. Το έργο διασκευάστηκε ξανά το 1995 από τον Σίντνεϊ Πόλακ, με πρωταγωνιστές τον Χάρισον Φορντ, τη Τζούλια Όρμοντ και τον Γκρεγκ Κινίρ.

sabrina5

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με επανέκδοση ταινίας του Μπίλι Γουάιλντερ. Όπως και στη «Γκαρσονιέρα», μια γυναίκα διεκδικείται από δύο άντρες. Κι αν στην ταινία του 1960 η Φραν δείχνει να ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στην τοξική αρρενωπότητα, έστω χωρίς να διακινδυνεύει το συμβατικό happy end του είδους, εδώ η Σαμπρίνα μοιάζει να παραμένει έρμαιο ανάμεσα στους δυο αδερφούς και παραδίδεται με ειδολογικό αυτοματισμό στον πιο γοητευτικό, αξιόπιστο αλλά ταυτόχρονα βαρετότερο και κατά τριάντα χρόνια μεγαλύτερο από τους δύο- γεγονός που σίγουρα δεν αντέκρουε τη δημόσια εικόνα του Μπόγκαρτ, ο οποίος ήταν προ πολλού παντρεμένος με την κατά 25 χρόνια νεότερή του, Λώρεν Μπακόλ.

Ως συνήθως, η Χέμπορν εκπέμπει τη φυσική κομψότητά της που τονίζεται από τις τουαλέτες του Ιμπέρ ντε Ζιβανσί και την ενδυματολογική επιμέλεια της Ίντιθ Χεντ, ενώ ο Μπόγκαρτ σ’ έναν από τους πιο ελαφρούς ρόλους του, ‘ξεπλένει’ τον καπιταλισμό ως ευγενή δραστηριότητα με μοναδικό σκοπό, όχι το κέρδος, αλλά την κοινωνική ανάπτυξη κι ευημερία.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr

Smart Search Module