Μενού

ΜΟΥΛΑΝ - Δέσποινα Τριανταφυλλίδου

Η νεαρή Μουλάν (Γιφέι Λιου) είναι γεννημένη πολεμίστρια, αλλά, σύμφωνα με τις παραδόσεις, προορισμός της είναι ο γάμος και η ζωή στην οικογένεια. Όταν, όμως, οι εχθροί απειλούν τον Αυτοκράτορα και την ασφάλεια της χώρας, φτάνει η διαταγή ότι κάθε οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα αρσενικό της μέλος για τον πόλεμο. Κρυφά η Μουλάν ντύνεται με την πανοπλία του πατέρα της, παίρνει το σπαθί του και υποδυόμενη τον άντρα κατατάσσεται στον αυτοκρατορικό στρατό.

Το μυθικό πρόσωπο της λαϊκής ηρωίδας της Κίνας αποτυπώθηκε στο τραγούδι «Η Μπαλάντα της Μουλάν», το οποίο τοποθετείται χρονικά τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Αφηγούμενη την ιστορία της ατρόμητης πολεμίστριας, η συγκεκριμένη live-action παραγωγή είναι το ίδιο συναρπαστική και μαγική όσο και η ταινία κινουμένων σχεδίων του 1998. Η Μουλάν ακολουθεί τη μοίρα της, καθοδηγούμενη από το ισχυρό Τσι, χαρακτηριστικό των ικανών στρατιωτών. Μόνο που για την εποχή που ζει η μόνη τιμή που μπορεί να φέρει μια κόρη στην οικογένειά της είναι να βρει έναν καλό σύζυγο. Στρατιώτες μπορούν να είναι μόνοι οι γιοι και η τιμή της προστασίας του Αυτοκράτορα και της χώρας ανήκει σε αυτούς.

mulan 4

Μια γυναίκα, λοιπόν, ψάχνει τη θέση της σε μια κοινωνία η οποία δεν της επιτρέπει την επιλογή. Η Μουλάν αισθάνεται την ανάγκη να κατακτήσει τη θέση της μέσω της αφοσίωσης, της τιμιότητας και της ειλικρίνειας απέναντι σε όσα πιστεύει. Το σενάριο, επομένως, καταγράφει το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου, οφείλει στον εαυτό του και στην ύπαρξή του να βρει με κάθε κόστος πού ανήκει. Τα «όπλα» αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, αλλά οι άνθρωποι πάντα θα χρειάζεται να ξεπεράσουν εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα για να κατακτήσουν τις δικές τους νίκες.
Οι μάχες και οι νίκες της Μουλάν σκηνοθετούνται από τη Νίκι Κάρο σε ένα υπερθέαμα εικόνων και ειδικών εφέ. Μια σύγκριση με την ταινία του 1998 θα ήταν σίγουρα ατυχής, διότι οι παραγωγές αποτελούν δύο διαφορετικά προϊόντα.

Η νέα της μορφή είναι ένα γεγονός για το οποίο η εταιρείας παραγωγής της Ντίσνεϊ πρέπει να είναι ευχαριστημένη. Όσο για την ανθρώπινη όψη της Μουλάν, η ηθοποιός Γιφέι Λιου έχει τη σπίθα της μικρής αγωνίστριας και ηρωίδας μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας.
Η «Μουλάν» δεν χρειάστηκε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, όπως ο Φοίνικας, το πουλί-προστάτης της, καθώς το τραγούδι της φαίνεται πως καθοδήγησε τη σκηνοθέτρια στο σωστό μονοπάτι!

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα eleftheria.gr

Smart Search Module