ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ, ΤΟ - Στράτος Κερσανίδης
Έρωτας στο Ιράν
Μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία αφηγείται η ιρανική ταινία «Το αγαπημένο μου γλυκό» (Keyke manboobe man) της Μαριάμ Μογκενταμ και του Μπεχτας Σαανέχα. Πρώτα απ’ όλα επειδή το θέμα του έρωτα δεν είναι κάτι το σύνηθες στο ιρανικό σινεμά. Κι ακόμη περισσότερο επειδή πρόκειται για μια σχέση που γεννιέται ανάμεσα σε δύο άτομα της «τρίτης ηλικίας» και επιπλέον η πρωτοβουλία ανήκει στη γυναίκα.
Πρόκειται για την 70χρονη Μαχιν που ζει μόνη, αφού ο άντρας της έχει πεθάνει, εδώ και 30 χρόνια. Μια μέρα που έχει πάει σε ένα εστιατόριο για να φάει με τα κουπόνια συνταξιούχων, γνωρίζει έναν μοναχικό πρώην στρατιωτικό που εργάζεται ως ταξιτζής. Της προξενεί το ενδιαφέρον κι αποφασίζει να τον βρει. Κι όταν αυτό θα γίνει, δεν διστάζει να τον προσκαλέσει στο σπίτι της και να εξομολογηθεί τα αισθήματα της. Ο άνδρας αφού ξεπερνά την αρχική του έκπληξη, αρχίζει να απελευθερώνεται και να δείχνει κι αυτός το ανάλογο ενδιαφέρον για να προχωρήσει σε μια σοβαρή σχέση. Και ενώ η βραδιά πηγαίνει πολύ καλά συμβαίνει κάτι αναπάντεχο και τα πάντα θα ανατραπούν.
Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα οι δύο σκηνοθέτες γυρίζουν μια τολμηρή, από όλες τις απόψεις, ταινία. Η ηρωίδα τους είναι μια γυναίκα που διεκδικεί τη ζωή της, όχι μόνον ατομικά αλλά και συλλογικά, ως γυναίκα. Μάλιστα, πριν γνωρίσει τον ταξιτζή, τη βλέπουμε να καταφέρνει να αποσπάσει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια της αστυνομίας ηθών, μια νεαρή κοπέλα.
Το ιρανικό σινεμά πάντα βρίσκει τρόπους να μας εκπλήσσει θετικά. Και όχι μόνον με τη θεματολογία του, που εδώ παρά είναι τολμηρή για τα δεδομένα της χώρας, αλλά και με την σκηνοθετική διαχείριση. Κλειστός χώρος, μια ταινία δωματίου με ουσιαστικά μόνον δύο ηθοποιούς οι οποίοι διεκπεραιώνουν τους ρόλους τους με υποδειγματικό τρόπο. Ο ευχάριστος και χαλαρός ρυθμός μέσα στον οποίο χτίζεται η γνωριμία τους, αφήνει διαρκώς υπόνοιες πως επίκειται κάποια ανατροπή αλλά τίποτε δεν μοιάζει σίγουρο. Μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί. Υπέροχη ταινία που χειροκροτήθηκε στην Μπερλινάλε.
Φυσικά απαγορεύτηκε στους σκηνοθέτες να ταξιδέψουν ως εκεί.
Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com