Ανάλαφρη αλλά συγχρόνως, με ένα περίεργο τρόπο, «βαριά» αυτή η ταινία, προσπαθεί να εξετάσει την σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε έναν διάσημο παρουσιαστή παιδικού τηλεοπτικού σόου και τον δημοσιογράφο του περιοδικού Esquire που έχει αναλάβει την αποστολή να του πάρει συνέντευξη (και νιωθει ότι κάνει την χειρότερη αγγαρεία της ζωής του).

Βέβαια, το ποιος παίρνει συνέντευξη από ποιόν είναι ένα ερώτημα, αφού ο τηλε σταρ Μίστερ Ρότζερς (Τομ Χανκς) έχει πλάσει το προφίλ ενός Καλού Σαμαρείτη που νιώθει ότι πρέπει να προσφέρει το καλό σε ανθρώπους με βασανισμένη ψυχή (γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλής). Από την πλευρά του ο ρεπόρτερ (Μάθιου Ρις) δείχνει όντως βασανισμένος γιατί έχει θέματα με τον πατέρα του (Κρις Κούπερ), οπότε εκείνος είναι που έχει κινήσει το ενδιαφέρον του παρουσιαστή, όχι το αντίθετο.

A Beautiful Day in the Neighborhood3

Με άλλα λόγια, νιώθεις ότι αυτή η ταινία είναι φτιαγμένη για να πλάσει έναν καλύτερο κόσμο, γιατί βέβαια, τα θεμέλια αυτής της απέραντης καλοσύνης του Ρότζερς θα πρέπει να είναι πολύ πιο σκοτεινά απ’ όσο δείχνουν. «Η φήμη είναι μια λέξη με τέσσερα γράμματα» λέει κάποια στιγμή παραθέτοντας μια σειρά άλλων λέξεων με τέσσερα γράμματα. «Το ζήτημα είναι πως θα την χειριστείς.» λέει ο Ρότζερς που δεν θεωρεί τον εαυτό του «ήρωα» (και κανείς από τους οικείους του δεν πιστεύει ότι είναι Αγιος).

Το πρόβλημα είναι ότι από μόνα τους όλα αυτά ακούγονται (και είναι) κάπως βαρετά, όπως βαρετός μπορεί να γίνει τελικά και ο Χανκς. Εξάλλου, η υποψηφιότητα για Οσκαρ στην κατηγορία του Β’ ανδρικού ρόλου που κέρδισε για τον ρόλο του στην ταινία, δεν σημαίνει ότι δεν μοιάζει να παίζει σε slow motion, παρότι τελικά ο ρόλος είναι που «απαιτεί» αυτό το παίξιμο.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr