Μια ιστορία έρωτα ανάμεσα σ’ ένα πλούσιο άντρα και την υπηρέτριά του, είδος μιας μοντέρνας Σταχτοπούτας, αφηγείται στη δροσερή αυτή ρομαντική κωμωδία της η Ινδή σεναριογράφος και σκηνοθέτρια Ροχένα Γκέρα.

Από το χωριό της όπου μεγάλωσε, η νεαρή χήρα Ράτνα επέλεξε να βρει δουλειά ως υπηρέτρια στη Βομβάη, στο σπίτι του Άσβιν, γιου μιας πλούσιας οικογένειας, θυσιάζοντας τη δική της καριέρα για να βοηθήσει τη νεαρή αδερφή της να σπουδάσει. Παρόλο που η γυναίκα του αφεντικού της τον εγκαταλείπει την ημέρα κιόλας του γάμου τους, η Ράτνα αποφασίζει να παραμείνει και να τον υπηρετεί, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παρακολουθεί μαθήματα ραπτικής για να μπορέσει κάποτε, όπως σχεδιάζει, να ξεκινήσει, με τη βοήθεια της αδερφής της τη δική της επιχείρηση ραπτικής.

Wasp Network2

Μια γεμάτη κατανόηση Ράτνα, που καταλαβαίνει πως ο Άσβιν έχει εγκαταλείψει τα όνειρά του (κάποτε είχε πάει στην Αμερική έχοντας άλλα σχέδια ενώ τώρα εργάζεται στην επιχείρηση του πατέρα του που δεν τον ενδιαφέρει), προσπαθεί να του συμπαρασταθεί άλλοτε μιλώντας του για τα δικά της προβλήματα κι άλλοτε ρωτώντας να μάθει για τα παλιά του σχέδια), παρά τη στάση της μητέρας του Άσβιν, η οποία, σε κάθε επίσκεψή της, την αντιμετωπίζει με άσκημο, προσβλητικό τρόπο. Και οι δυο, άνθρωποι μοναχικοί (οι σκηνές τους στην ταράτσα της πολυκατοικίας τονίζουν την ατμόσφαιρα), αποτυχημένοι με το γάμο τους, αρχίζουν σταδιακά να βρίσκουν το δρόμο μιας ανθρώπινης επαφής και συνεννόησης. Όταν όμως ο Άσβιν ετοιμάζεται να προχωρήσει τη σχέση τους, η Ράντα αντιτίθεται, γνωρίζοντας πως ένας τέτοιος δεσμός (υπηρέτριας και πλούσιου νέου) δεν θα αντέξει σε μια ιδιαίτερα συντηρητική, ταξικών διακρίσεων, γεμάτη ταμπού, ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Η Ράτνα όμως είναι μια γυναίκα πολύ γενναία («brave», όπως της λέει στα αγγλικά ο Άσβιν). Και με την επιμονή, την ευρηματικότητά και την αγωνιστικότητά της, θα βρει ένα τρόπο να μετατρέψει τον «απραγματοποίητο» αυτόν έρωτα σε έρωτα υπαρκτό που με τη δύναμή του καταφέρνει να ανατρέψει τα ταμπού και να επιβληθεί. Η Ροχένα Γκέρα (που σπούδασε κινηματογράφο στην Αμερική) αφηγείται την ιστορία της με λεπτότητα και χιούμορ, επιμένοντας στις μικρολεπτομέρειες που τονίζουν τις κοινωνικές και άλλες διαφορές ανάμεσα στους χαρακτήρες, αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από τους δυο πρωταγωνιστές της, την Τιλοτάμα Σόμε (Ράτνα) και τον Βιβέκ Γκόμπερ (Άσβιν).

Νίνος Φενέκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr