Στην τελευταία ταινία του Ροντρίγκο Σορογκογιέν – από τους πολύ καλούς σύγχρονους Ισπανούς σκηνοθέτες ταινιών έντασης όπως το «Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει» και ο «Εκπτωτος» που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι – η Μάρτα Νιέτο πρωταγωνιστεί στον ρόλο της ψυχικά τραυματισμένης γυναίκας που εργάζεται σε ένα καφέ μπαρ σε μια παραλία της Νοτίου Γαλλίας, εκεί όπου πριν από πολλά χρόνια της είχε συμβεί η μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής της.

madre2

Αυτή η τραγωδία επανέρχεται στην μνήμη της γυναίκας εξαιτίας ενός έφηβου που θα συναντήσει στην περιοχή. Ο Σορογκογιέν διοχετεύει με υπομονή και σχολαστική προσοχή τις πληροφορίες για τα δύο πρόσωπα που συνθέτουν το δράμα της ταινίας, ενώ η μελέτη του ψυχισμού της γυναίκα, αποτελεί το βαρόμετρο της ιστορίας. Μια γυναίκα σε απόγνωση, απελπισμένη αλλά θαρραλέα, τολμηρή, αποφασιστική, ίσως επειδή δεν έχει πια τίποτε να χάσει.

Η εσωτερική ενέργεια που πηγάζει από την Νιέτο είναι απερίγραπτη, μια tour -de -force ερμηνεία που δίνει στην ταινία χαρακτήρα. Η Νιέτο βραβεύθηκε για αυτή την ερμηνεία της στο περασμένο φεστιβάλ Βενετίας (η ταινία προβλήθηκε στο τμήμα Οριζόντι και αμέσως ξεχώρισε).

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr