Ο Ατζά είναι ένας νεαρός ινδός που ξεκινάει για το Παρίσι αναζητώντας τον γάλλο πατέρα του. Εκεί θα γνωρίσει μια όμορφη αμερικανίδα, αλλά πριν προλάβει να την ξανασυναντήσει στο ραντεβού τους, μπλέκει σε απίθανες συμπτώσεις που τον περιφέρουν στην Ευρώπη.

Αισθηματική κομεντί βασισμένη στο μυθιστόρημα του γάλλου Ρομαίν Πουερτολάς «Το Απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε µια ντουλάπα ΙΚΕΑ» («L’ extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikéa»), που εκδόθηκε το 2013 κι έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες.  

Λίγο από «Slumdog Millionaire» (Ντάνι Μπόιλ, 2008), λίγο από «Η ζωή του Πι» («Life of Pi», Ανγκ Λι, 2012), αλλά στο πηλίκο κάτι πολύ λιγότερο κι απ’ τα δύο. Καταρχάς το σενάριο εξαρχής μοιάζει να μην έχει ξεκάθαρους στόχους. Ο Ατζά πάει στο Παρίσι για να βρει τον πατέρα του, στην πορεία απορροφάται από τον έρωτα και τελικά αποφασίζει αδιευκρίνιστα να επαναπατριστεί, καθώς η ερωτική απογοήτευση μοιάζει μάλλον ανεπαρκής ως αιτία, δεδομένου ότι η μετανάστευση αποτελούσε γι’ αυτόν όνειρο ζωής, κι ενώ η ανεύρεση του πατέρα του εκπληρώνεται υποβιβασμένη σε φευγαλέα σεναριακή λεπτομέρεια.

Ο Ντανούς μοιάζει να παίζει μηχανικά, σε αδιόρατη απόσταση από τα γεγονότα, ενώ όσο το επιμύθιο προς τους ανήλικους στους οποίους αφηγείται την ιστορία του μοιάζει συγκεχυμένο, τόσο και τα προσόντα του ως δασκάλου αμφισβητήσιμα.

Νίκος Τσαγκαράκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα patris.gr