Η νεαρή τραγουδίστρια Αντρα  Ντέι που προτάθηκε για το Οσκαρ για τον ρόλο της Μπίλι Χόλιντεϊ στην ταινία βυθίστηκε με πάθος στον κόσμο της τραγικής τραγουδίστριας, βαθιά ταλαιπωρημένης, καταθλιπτικής προσωπικότητας, της οποίας ολόκληρη η ζωή, υπήρξε μια δυσβάσταχτη ταλαιπωρία (λόγος για τον οποίο τελικά δεν άντεξε και πέθανε πρόωρα σε ηλικία μόλις 44 ετών).

Ανάμεσα σε άλλα μεγάλωσε στον οίκο ανοχής στον οποίο εργαζόταν η μητέρα της, εθίστηκε στην ηρωίνη, υπήρξε θύμα σεξουαλικά καταναγκαστικής συμπεριφοράς, καταστάσεις που δεν επηρέασαν ποτέ το φυσικό ταλέντο της στο τραγούδι.

1143 1

Στην ταινία του, ο Λι Ντάνιελς καταθέτει ξεχασμένα ντοκουμέντα σχετικά με την περίοδο κατά την οποία η τραγουδίστρια μπήκε στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Χάρι Σ. Ανσλινγκερ (Γκάρετ Χέντλουντ) γενικού διευθυντή του Γραφείου  Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Δηλωμένος ρατσιστής, ο Ανσλινγκερ και πίστευε ότι η τζαζ και γενικότερα η μαύρη μουσική είναι μουσική της ζούγκλας που μπορούσε να παρασύρει σε σημείο διαφθοράς τους λευκούς. Εμμένοντας στο ανελέητο, απάνθρωπο και δόλιο κυνηγητό που  εξαπολύθηκε εναντίον της  Χόλιντεϊ και με την βοήθεια της Ντέι, ο Ντάνιελς σκιαγραφεί  ακαδημαϊκά αλλά γλαφυρά το πορτρέτο μιας αυθεντικής αγωνίστριας που ακόμα και στο κρεβάτι του θανάτου μπόρεσε να σταθεί στο ύψος της.

Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι η ηθοποιός που ενσαρκώνει την τραγική αυτή φιγούρα και το σίγουρο είναι ότι ένα αστέρι έχει γεννηθεί.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr