Το καλύτερο που έχει να προσφέρει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, βασίζεται σε αληθινή ιστορία η οποία έλαβε χώρα στη Γερμανία στις αρχές του νέου μιλένιουμ. Ενας Ιταλός, ο Φαμπρίτσιο Κολίνι (Φράνκο Νέρο) βρέθηκε αντιμέτωπος με την γερμανική δικαιοσύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός πάμπλουοτου Γερμανού βιομήχανου, του Χανς Μέιερ (Μάνφρεντ Ζαπάτκα). Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία  ότι ο ηλικιωμένος Κολίνι σκότωσε τον ακόμα πιο ηλικιωμένο Μέιερ, γνωστό για την φιλευσπλαχνία του, όμως αυτό που απασχολεί τον Λάινεν (Ελίας Εμ Μπάρεκ), τον τουρκικής καταγωγής άπειρο αλλά δραστήριο δικηγόρο του πρώτου, είναι το κίνητρο.

Ο Λάινεν, θα γίνει το πρόσωπο – κλειδί της πλοκής της ταινίας για έναν ακόμα λόγο: είχε υπάρξε ο ίδιος προστατευόμενος του θύματος από παιδί (στην ουσία έγινε δικηγόρος χάρη στον Μέιερ) και σχετίζεται ακόμη φιλικά με την κόρη του (Αλεξάντρα Μαρία Λάρα).

1106 1

Η απάντηση σε όλον αυτόν τον κυκεώνα που σκηνοθέτησε Μάρκο Κρόιτσπάιντνερ αργά και με μεθοδική κλμιάκωση, είναι προφανές ότι βρίσκεται θαμμένη στο παρελθόν. Μια ακόμη ταινία που αποδεικνέι περίτρανα  ότι η Γερμανία δεν έχει ξορκίσει ακόμα το «φάντασμα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, των ανομολόγητων  θηριωδιών των ναζιστών, με τα εκατομμύρια θύματα από τα εγκλήματά τους για τα οποία πολλοί απαλλάχθηκαν με δόλιους τρόπους.

Το ζήτημα παραμένει ζωντανό (είναι εξάλλου και πολύ επίκαιρο με την άνοδο των νεοναζί) και πολύ πιθανόν αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα. Ο  Κρόιτσπάιντνερ   χειρίζεται με ισορροπία το τότε και το τώρα (τόσο, όσο) και η ταινία δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα τυπικό, «πιασάρικο» δικαστικό δράμα α λά Χόλιγουντ.

Δεν θα την λέγαμε τρομερό κινηματογράφος, όμως «ρουφιέται» εύκολα και είναι άρια σε όλους τους τομείς με την θαυμάσια φωτογραφία και το σφιχτό μοντάζ. Εκτακτες και όλες οι ερμηνείες, ακόμα και στους β’ ρόλους, όπως εκείνος του πανεπιστημιακού καθηγητή νομικής (Χάινερ Λάουτερμπαχ) ο οποίος εκπροπωπεί την οικογένεια του θύματος, ενώ στην ουσία θε έπρεπε να εκπροσωπεί τον εαυτό του.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr