Μενού

Cineπιλογές - Παρουσίαση βιβλίου

xanthakis3
Κατηγορία
Παρουσίαση βιβλίου
Ημερομηνία
15/6/2022 20:00 - 21:30
Τόπος
Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης - παιδική δημοτική βιβλιοθήκη ερμούπολης σύρου
Τηλέφωνο
Email
info@idiepeia.gr
Ιστοσελίδα

Οι εκδόσεις Ηδυέπεια, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ερμούπολης και το βιβλιοπωλειο ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΑΣ σας καλούν στο Δημαρχείο Ερμούπολης *αίθουσα Παιδικής  Δημοτικής Βιβλιοθήκης), στην παρουσίαση του βιβλίου του κριτικού κινηματογράφου, Γιώργου Ξανθάκη «CINΕπιλογές: 100 κρυμμένα κινηματογραφικά ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ»

ISBN: 978-618-82553-9-5
διαστάσεις: 17Χ24
σελίδες: 582
Εκδόσεις Ηδυέπεια

Ομιλητές

  • Πλάτων Ριβέλλης - Συγγραφέας, διοργανωτής σεμιναρίων για την Τέχνη της Φωτογραφίας και του Κινηματογράφου
  • Πέτρος Σπανός - τ. Σχολικός Σύμβουλος Κυκλάδων, Πρόεδρος του Ομίλου "cine-εκπαίδευση"

Ανάγνωση αποσπασμάτων βιβλίου

  • Αγορούλα Γκορτσά - Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Μουσική επιμέλεια

  • Σοφία Τερζίδου - Μουσικός, Εκπαιδευτικός Δ.ε.

Απευθύνει χαιρετισμό η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Παιδείας Ειρήνη Δράκου

Για παραγγελίες πατήστε εδώ

Η συναρπαστική ιστορία του κινηματογράφου διαθέτει ανεκτίμητο πλούτο από αξιομνημόνευτα έργα υψηλής Τέχνης. Κάποια από αυτά είναι καταξιωμένα στη συλλογική συνείδηση και έχουν μόνιμη θέση στις αμέτρητες λίστες αξιολόγησης που δημοσιεύονται κατά καιρούς. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά υποτιμημένα ή ξεχασμένα αριστουργήματα, που έχουν αγνοηθεί αδικαιολόγητα ενώ θα έπρεπε να είναι ευρύτερα γνωστά και αναγνωρισμένα. Οι λάτρεις του σινεμά μένουν πολλές φορές έκπληκτοι όταν ανακαλύπτουν το μεγαλείο αυτών των άδικα παραγνωρισμένων ταινιών.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τίτλοι που καλύπτουν το χρονικό διάστημα περίπου 90 ετών (1930-2018) και μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

  • Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται έργα σχετικά άγνωστων σκηνοθετών, όπως οι Joseph H. Lewis, Cy Endfield, Lary Peerce, Frank Perry, Robin Hardy, James Toback, Dominque Forma κ.ά., που έκαναν μόνο μια εξαιρετική ταινία σε μια, κατά τα άλλα, μέτρια φιλμογραφία.
  • Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν ταινίες επιδραστικών δημιουργών, όπως Jean Renoir, Charles Chaplin, John Ford, Federico Fellini, Luchino Visconti, Martin Scorsese κ.ά., που έμειναν άδικα στη σκιά των μεγάλων εμπορικών επιτυχιών τους.

Η αρxιτεκτονική του βιβλίου περιλαμβάνει 100 κεφάλαια, όσες και οι ταινίες που παρατίθενται σε χρονολογική σειρά. Κάθε κεφάλαιο αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο περιλαμβάνει τη σύνοψη και την ανάλυση της ταινίας, ενώ το δεύτερο τη συνοπτική ανάλυση της φιλμογραφίας και της τεχνοτροπίας του σκηνοθέτη-δημιουργού.

Οι συνόψεις της πλοκής είναι σύντομες, έτσι ώστε να προσελκύουν τον αναγνώστη να δει την ταινία χωρίς να καταστρέψουν τη μαγεία της θέασης, με τα λεγόμενα spoilers. Η εστίαση της ανάλυσης αφορά περισσότερο την αφήγηση, τον θεματικό πυρήνα και την κοσμοθεωρία του δημιουργού, καθώς το μήνυμα μιας ταινίας περνάει κυρίως μέσα από την πλοκή. Η αναφορά σε τεχνικά θέματα είναι περιορισμένη, καθώς η απόλαυση μιας ταινίας δεν προϋποθέτει απαραίτητα την άριστη γνώση τεχνικών όρων όπως ντεκουπάζ, γωνία λήψης, κάδρο, γκρο πλαν. Άλλωστε, η πρόσληψη μιας ταινίας κρίνεται από τη μυστηριακή δύναμη που ασκεί στον θεατή η εικόνα με τη γοητεία, την ποιότητα και την αισθητική της, προκαλώντας συγκίνηση, μέθεξη και ανάταση ψυχής.

xanthakis.jpg 

 

 

 
 

Όλες οι ημερομηνίες

  • 15/6/2022 20:00 - 21:30

Smart Search Module