Ένα πολυδιάστατο, αιχμηρό αλλά άνισο μελόδραμα που διαδραματίζεται στη μετά #MeToo εποχή και μιλά για τη συναίνεση, την αναζήτηση της αλήθειας και τη δικαιοσύνη, όταν οι έννοιες αυτές μοιάζουν να είναι ρευστές, όταν μάλιστα μεσολαβούν τα ΜΜΕ και τα σόσιαλ ως «δικαστές».
Η ταινία του Χόρχε Κουτσί, είναι εμπνευσμένη από τη διαβόητη συνέντευξη της Μαρία Σνάιντερ για την οδυνηρή εμπειρία της στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» (1972). Η Σνάιντερ μεταγενέστερα είχε αποκαλύψει ότι δε γνώριζε ποια ήταν τα σχέδια των Μπερνάντο Μπερτολούτσι και Μάρλον Μπράντο για την περίφημη ερωτική σκηνή της ταινίας και αισθάνθηκε ότι «κατά κάποιον τρόπο βιάστηκε» όταν ο Μπράντο υπερέβη τα όρια. Ο Μπερτολούτσι, από την άλλη, είχε εντελώς ανάλγητα παραδεχθεί την αλήθεια των λεγομένων της, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, ο στόχος του ήταν «να αντιδράσει η Σνάιντερ σαν ένα ντροπιασμένο κορίτσι, όχι σαν ηθοποιός», κι άρα σκηνοθέτησε τη σκηνή χωρίς να ζητήσει τη συναίνεσή της. Αυτά, τότε.
Στον Κακό Ηθοποιό έχουμε τον Ντάνιελ (Αλφόνσο Ντοσάλ) και τη Σάντρα (Φιόνα Παλόμο), που συνδέονται με στενή φιλία πίσω από τις κάμερες, να υποδύονται τους εραστές ενώ μεταξύ των λήψεων συμπεριφέρονται φιλικά και κανένας τους δεν φαίνεται να αισθάνεται άβολα. Μέχρι τη στιγμή που ο σκηνοθέτης (Τζεράρντο Τρεχολούνα) παρατηρεί κάτι περίεργο στη συμπεριφορά της Σάντρα, η οποία εμπιστευτικά έχει εξομολογηθεί στη Ρεγγίνα (Κάρλα Κορονάντο) και την Χιμένα (Πατρίτσια Σότο), δύο κοπέλες της παραγωγής, ότι ο Ντάνιελ τη βίασε.
Όπως είναι αναμενόμενο, αρχίζει ένα γαϊτανάκι αντιφατικών εκδοχών πάνω στο τι συνέβη. Ο σκηνοθέτης λέει στη Σάντρα ότι την πιστεύει, αλλά θέλει να ακούσει τι έχει να πει και ο Ντάνιελ πριν αποφασίσει οτιδήποτε. Ο Ντάνιελ επιμένει ότι δεν τη βίασε. Η Σάντρα επιμένει στη δική της εκδοχή και θέλει να το αναφέρει και η παραγωγός (Μόνικα Χιμένες), εφευρίσκει κρούσμα COVID και διακόπτει τα γυρίσματα. Αναλαμβάνουν οι δικηγόροι: άντρας (Χουάν Πάμπλο Σαντιάγο) για την Σάντρα και γυναίκα (Άνα Καρίνα Γκεβάρα) για τον Ντάνιελ. Το δράμα, με αυτούς τους δυο, αποκτά μεγαλύτερη ένταση, με κορύφωση τη συμμετοχή των ΜΜΕ και των σόσιαλ.
Το θέμα, είναι λεπτό και σοβαρό αλλά χάνει τη δυναμική του, από τη στιγμή που επεμβαίνουν τα ΜΜΕ, τα σόσιαλ και αρχίζουν οι διαδηλώσεις. Ο σκηνοθέτης δεν φαίνεται να επιθυμεί νομικο-αστυνομικό suspense, αλλά δεν μοιάζει να είναι και καταγγελτικός. Οι προθέσεις του χάνονται στην προσπάθεια να αναδείξει πολλά θέματα ταυτόχρονα, που είναι και υπαρκτά.
Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές, ειδικά του Αλφόνσο Ντοσάλ, ενώ της Φιόνα Παλόμο αγγίζει το μελόδραμα. Συνολικά, η ταινία παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιοεύτηκε στον ιστοσελίδα amarysia.gr