Το αποτυχημένο σαμποτάζ, η καταδίωξη, οι θηριωδίες!
Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης μιας γέφυρας, δύο άνδρες καταφεύγουν κυνηγημένοι σε ένα χωριό. Μια γυναίκα που τους παρέχει φιλοξενία γίνεται η αφορμή να καταστραφεί το χωριό και να εκτελεστεί μεγάλος αριθμός από τους κατοίκους του. Όμως η καταδίωξη των δύο ανδρών συνεχίζεται καθώς οι διώκτες τους είναι αποφασισμένοι να μην τους αφήσουν να διαφύγουν.
Ελλάδα 1943. Ο Βασίλης και ο Παύλος, στρατιώτες του ελληνικού στρατού που έχει καταφύγει στην Αίγυπτο, συμμετέχουν μαζί με βρετανούς στρατιώτες σε ένα απόσπασμα που έρχεται κρυφά στην Ελλάδα για να ανατινάξει μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας. Όμως η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Operation Star αποτυγχάνει και οι δύο έλληνες στρατιώτες, οι μόνοι που έχουν διασωθεί από την ομάδα των σαμποτέρ, προσπαθούν να φτάσουν στο σημείο που τους περιμένει ένα απόσπασμα συμπολεμιστών τους, ενώ μια διμοιρία Γερμανών τους καταδιώκει. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Βρίσκουν φιλοξενία σε ένα χωριό, στο σπίτι της Ανθής, μια νέας γυναίκας που ο άνδρας της σκοτώθηκε στον πόλεμο και η οποία ζει με την πεθερά της, Ελένη. Στις λίγες ώρες που θα μείνουν εκεί θα γεννηθεί ένας κεραυνοβόλος έρωτας μεταξύ του Βασίλη και της Ανθής. Όταν οι Γερμανοί τους ανακαλύπτουν, ο Βασίλης και ο Παύλος θα το σκάσουν με σκοπό να φτάσουν κοντά στους συντρόφους τους. Όμως η πράξη της Ανθής δε θα μείνει ατιμώρητη και οι κατακτητές καταστρέφουν το χωριό και σκοτώνουν τους κατοίκους του. Η κοπέλα που θα καταφέρει να το σκάσει θα συναντήσει στο δάσος το Βασίλη και οι δυο τους πλέον θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από την εκδικητική μανία των κατακτητών.
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Operation Star – Επιχείρηση Άστρο», είναι ένα πολεμικό δράμα με φόντο την Ελλάδα στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Πράγματι στις 23 Μαρτίου 1943 οι ναζί και οι συνεργάτες τους, μέλη της οργάνωσης ΠΑΟ των ελλήνων φασιστών Πούλιου και Παπαδόπουλου, έκαψαν το Ελευθεροχώρι στους πρόποδες του όρους Πάικο και δολοφόνησαν 19 άτομα μεταξύ των οποίων και δύο βρέφη. Το χωριό που είχε συνολικά 60 οικογένειες, κυρίως ποντιακής καταγωγής είχε μπει στο στόχαστρο των ναζί εξαιτίας της υποστήριξης που έδειξαν οι κάτοικοί του στους αντάρτες που αγωνιζόταν για την ελευθερία.
Ο Βασίλης Τσικάρας μπλέκοντας την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία καταφέρνει ένα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα. Μέσα στη δίνη των γεγονότων που εξιστορεί, αναπτύσσει τους χαρακτήρες του, δίνοντας μια ιδιαίτερη δύναμη στη δραματουργία του. Τους φέρνει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και τους παρουσιάζει μέσα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Με εξαιρετικό σκηνοθετικό ρυθμό ανεβάζει την αδρεναλίνη, κορυφώνει τη δράση και την αγωνία , κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Εδώ όμως θέλω να σημειώσω κάτι ακόμη. Πως παρά το γεγονός ότι η ταινία είναι χαμηλού κόστους, ο σκηνοθέτης μετατρέπει αυτό το μειονέκτημα… σε πλεονέκτημα. Γιατί όχι μόνον δεν φαίνεται κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα η δράση και η συναρπαστική αφήγηση καθιστούν περιττό οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή δεν δίνεται η εντύπωση πως λείπει κάτι επειδή απλώς, δεν λείπει!
Το «Operation Star» είναι μία έντιμη προσπάθεια, μια ειλικρινής κατάθεση, μια ταινία που σέβεται το κοινό. Κι επίσης είναι μια ταινία που συνεισφέρει στην ιστορική μνήμη και αναδεικνύει ένα, σχεδόν άγνωστο περιστατικό, όπως η καταστροφή του Ελευθεροχωρίου και οι δολοφονία των κατοίκων του. Κάτι που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια εποχή που επιχειρείται από κάποιους η αναθεώρηση της Ιστορίας ενώ την ίδια ώρα η ακροδεξιά σε ολόκληρη την Ευρώπη σηκώνει κεφάλι.
Ο Βασίλης Τσικάρας, μετά από την τριλογία του με θέμα την Επανάσταση του 1821 και τις ταινίες «Έξοδος 1826» (2017), «Πολιορκία» (2019) και «Πέντε» (2023), συνεχίζει στο δρόμο του ιστορικού σινεμά με μια ταινία για την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Κι αν κάτι έχω να επισημάνω, είναι πως αυτή η ταινία δείχνει τη σταθερή ανοδική πορεία του σκηνοθέτη.
Το υπέροχο τραγούδι της ταινίας «Όρκος τιμής» ερμηνεύει η Μαντώ, σε στίχους του Βασίλη Τσικάρα και μουσική του Γιάννη Κριβέρη.
Στράτος Κερσανίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kersanidis.wordpress.com