Μενού

MAY DECEMBER - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

1808 3

Οι σχέσεις ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι (εκείνη ήταν 36 χρόνων κι εκείνος μόλις 13 όταν παντρεύτηκαν) ανατρέπονται όταν μια ηθοποιός, πρώην ντίβα του σκανδαλοθηρικού Τύπου, αναλαμβάνει να  ερμηνεύσει τη ζωή τους στην ταινία «May December» («Μάιος Δεκέμβριος») του Τοντ Χέινς («Velvet Goldmine», «Κάρολ», «Σκοτεινά νερά»), που πρωτοείδαμε στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.

Το ζευγάρι είχε κάποτε προκαλέσει σκάνδαλο με την ιστορία του, όταν η γυναίκα τα έφτιαξε με ένα ανήλικο αγόρι, και τώρα, με παιδιά και εγγόνια, δέχονται να βοηθήσουν την ηθοποιό να ερευνήσει τη ζωή τους για να μπορέσει να καταγράψει, όσο πιο αληθινά, την ιστορία τους. 

Ο Χέινς χρησιμοποιεί τις διάφορες εξομολογήσεις που καταφέρνει σταδιακά να αποσπάσει η σταρ Ελιζαμπεθ (Νάταλι Πόρτμαν), για να μας αποκαλύψει τον αληθινό χαρακτήρα της Γκρέισι (Τζουλιάν Μουρ), της γυναίκας που δείχνει να βρήκε την πλήρη ευτυχία κοντά στον Τζο αλλά και να σκιαγραφήσει και τους χαρακτήρες των προσώπων γύρω τους. Ένα χαρακτήρα περίπλοκο, που προσπαθεί ίσως να κρύψει δικά της προσωπικά τραύματα, μέσα από μια σχέση που δείχνει να της προσφέρει κάποια ισορροπία. Ισορροπία όμως που η παρουσία και τα ερωτήματα της Ελίζαμπεθ τη βάζουν σε δοκιμασία. 

Γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο καθοδηγεί τους ηθοποιούς του, ο Χέινς καταφέρνει, όπως πάντα, να αποσπάσει εξαιρετικές ερμηνείες, Πράγμα που το πετυχαίνει ιδιαίτερα τόσο με την Τζουλιάν Μουρ (με την οποία είχε ξανασυνεργαστεί στο «Δωμάτιο των θαυμάτων») όσο και με την Νάταλι Πόρτμαν: φτάνει να δούμε τη σκηνή τους όπου η Μουρ μακιγιάρει την Πόρτμαν για να της μοιάζει, ή εκείνη που η Πόρτμαν διαβάζει το γράμμα της Γκρέισι προς τον Τζο, σκηνες που δείχνουν τη γκάμα του ταλέντου και των δυο αυτών σημαντικών ηθοποιών του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου. Η εμβάθυνση αυτή στους χαρακτήρες και το δράμα που περνούν αλλά και η εξερεύνηση των σχέσεων (είτε ανάμεσα στο ζευγάρι είτε ανάμεσα στις δυο σταρ), είναι που κάνουν αυτό τον «Μάη Δεκέμβρη» μια από τις πιο ολοκληρωμένες ταινίες του Χέινς.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module