Μενού

ΑΕΡΟΝΑΥΤΕΣ, ΟΙ- Ανδρέας Κουταλάς

Στην αναζήτηση δεδομένων, λίγοι επιστήμονες έζησαν πιο επικίνδυνες περιπέτειες από τον πρωτοπόρο μετεωρολόγο Τζέιμς Γκλάισερ, που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους μ’ ένα αερόστατο. Και η ταινία μιλάει για τον Γκλάισερ, ιδρυτικό μέλος της Μετεωρολογικής Εταιρείας, της Αεροναυτικής Εταιρείας και αργότερα πρόεδρος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας της πάλαι ποτέ Μεγάλης Βρετανίας. Το 1862, θέλει να μελετήσει την ανώτερη ατμόσφαιρα, αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κατασκευή του αερόστατου, που θα τον οδηγήσει εκεί. Απελπισμένος, απευθύνεται στην Αμέλια Βρεν, που διαθέτει ένα μεγάλο αερόστατο, αλλά εκείνη δείχνει απρόθυμη να τον βοηθήσει, λόγω του συναισθηματικού τραύματος από τον θάνατο του συζύγου της, που έπεσε από το αερόστατο για να γλυτώσει η ίδια.

Το σημείο-κλειδί στην ιστορία που μας αφηγείται ο Χάρπερ είναι ότι αντικατέστησε τον Χένρι Κόξγουελ, τον πραγματικό αεροναύτη, σύντροφο του Γκλάισερ στο ταξίδι, με τη Βρεν, ένα φανταστικό πρόσωπο, εμπνευσμένο από τη γαλλίδα αεροναύτη Σοφί Μπλανσάρ, πρώτη γυναίκα επαγγελματία οδηγό αερόστατου και χήρα του πρωτοπόρου αεροναύτη Ζαν-Πιέρ Μπλανσάρ. Πρόκειται για μία αξιόλογη ταινία σχετική με το πάθος, την ανακάλυψη, την περιπέτεια, καθώς και το θαύμα της πτήσης.

AERONAUTS, THE

Είναι δύσκολο να διατηρηθεί μία αφήγηση με δύο μόνο χαρακτήρες στην οθόνη για ένα μεγάλο μέρος της ταινίας, υπάρχουν όμως μερικές αναδρομές και σκηνές από το έδαφος που προσθέτουν στοιχεία πέρα από τα στενά όρια ενός καλαθιού αερόστατου. Τελικά, είναι μία ταινία με άφθονη οπτική μαγεία, όπως αυτή που μας προσφέρει η απεραντοσύνη του ουρανού. Σε μια εποχή που ο κινηματογράφος μοιάζει συνεπαρμένος από την εξερεύνηση του αχανούς διαστήματος, Οι αεροναύτες αποτελούν μία αναζωογονητική πινελιά, που παρουσιάζει την προσπάθεια ενός ανθρώπου να ανακαλύψει τον ουρανό και την αποφασιστικότητά του να προβλέψει τον καιρό. Υπάρχουν ωραίες στιγμές, καθώς το ζευγάρι περνάει πάνω από τα σύννεφα για να βρεθεί σε μία θάλασσα από κυματιστές πεταλούδες κι ένα κυκλικό ουράνιο τόξο.

Η ένταση αυξάνεται, καθώς ο αέρας κάνει τα δικά του παιχνίδια, ενώ η θερμοκρασία πέφτει όσο ψηλότερα ανεβαίνουν και οι επικίνδυνες σκηνές σου κόβουν την ανάσα. Αυτό που αρχίζει ως απλή περιπέτεια, μεταμορφώνεται σταδιακά σε ιστορία επιβίωσης. Με δύο χαρακτήρες που είναι πεισματάρηδες και σκληροτράχηλοι, κι έχουν τον δικό τους τρόπο για να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες. Η Βρεν είναι μία ελεύθερη και υπεύθυνη γυναίκα, που προσπαθεί να χαράξει τον δικό της δρόμο σ’ έναν κόσμο που βλέπει τη γυναίκα ως μητέρα και μόνο. Ο Γκλάισερ είναι ένας μεθοδικός άνθρωπος της επιστήμης, που ανζητάει απαντήσεις, δεν δέχεται αποτυχίες και είναι πρόθυμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του. Και οι δυο τους μοιράζονται την ανάγκη να ενταχθούν σε μία κοινωνία που τους αμφισβητεί. Η αγάπη και ο σεβασμός μεταξύ τους μεγαλώνει καθώς το ταξίδι εξελίσσεται, η αποστολή γίνεται επικίνδυνη και τελικά αμφότεροι μαθαίνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

 

Ανδρέας Κουταλάς

Smart Search Module