Μενού

ΗΡΩΑΣ ΚΑΝΕΝΟΣ - Νίνος Φένεκ Μικελίδης

1808 3

Με φόντο μια τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πόλη Κλερμόν-Φεράν, τον έρωτα ενός τριαντάρη για μια εργάτρια του σεξ και την παρουσία ενός 20χρονου άστεγου Άραβα, ο Αλέν Γκιροντί φτιάχνει μια δραματική, με σατιρικά στοιχεία, κομεντί, γύρω από το ρατσισμό, το μεταναστευτικό και τις κοινωνικές και ηθικές αξίες στη σύγχρονη γαλλική κοινωνία.

Η ταινία ξεκινά με τον Μεντερίκ Ρομάν (Ζαν-Σαρλ Κλισέ), έναν απλό  Γάλλο υπάλληλο, φιλελεύθερο από ότι καταλαβαίνουμε από την πρώτη κιόλας σκηνή, όταν πλησιάζει την εργάτρια του σεξ, Ισιδώρα (Νοεμί Λοβσκί), προτείνοντάς της να κάνουν σεξ χωρίς να την πληρώσει γιατί, όπως της εξηγεί, είναι εναντίον της πορνείας. Παρασυρμένη από την ειλικρίνεια αλλά και τον αυθορμητισμό του, η παντρεμένη (με τον άντρα της να αποδέχεται το επάγγελμά της) Ισιδώρα ενδίδει στην πρότασή του αν και, η πρώτη τους σεξουαλική επαφή διακόπτεται από την τρομοκρατική επίθεση στη γειτονική πλατεία της πόλης. 

Τα πράγματα θα περιπλέξουν, όταν στην επιστροφή στο διαμέρισμα του, ο Μεντερίκ βοηθά τον Σελίμ, έναν 20χρονο άστεγο Άραβα, ο οποίος στη συνέχεια θα του ζητήσει να τον αφήσει να μπει στην είσοδο της πολυκατοικίας για να ξαπλώσει και να ζεσταθεί (είναι παραμονή Χριστουγέννων). Μια σχέση που θα αναπτυχθεί (παράλληλα με τους αρχικούς φόβους του Μεντερίκ πως ο Σελίμ ίσως να είναι ένας από τους Άραβες τζιχαντιστές τρομοκράτες), με τον Μεντερίκ να τον αφήνει να μπει στο διαμέρισμά του για να πλυθεί και να κάνει ντους και αργότερα, ακόμη και να κοιμηθεί.

Μια παρουσία που θα προκαλέσει αντίξοες αντιδράσεις από τους ενοίκους της πολυκατοικίας, με ορισμένους να βοηθούν τον Σελίμ και άλλους να τον αντιμετωπίζουν ως κίνδυνο. Μέσα από στημένες με δεξιοτεχνία, άλλοτε χιουμοριστικές, δοσμένες με σατιρικές αιχμές, και άλλοτε δραματικές (οι επιθέσεις ακροδεξιών νεαρών ενάντια στον Σελίμ), σκηνές ανάμεσα τόσο στον Μεντερίκ και την Ισιδώρα όσο και στον Μεντερίκ και τον ζηλιάρη σύζυγό της, ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύτηκε τον μικρόκοσμο της πολυκατοικίας και του πολυπολιτισμικού κοσμου της για να κάνει ένα σχόλιο πάνω στη σημερινή, συγχυσμένη, με πάμπολλα άλυτα κοινωνικά προβλήματα, γαλλική κοινωνία. 

Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr

Smart Search Module