Δραματικό θρίλερ χαρακτήρων, με φόντο ένα πολύ λεπτό θέμα που αντιμετωπίζεται σοβαρά, με λεπτότητα και αποστασιοποιημένα από τον Φιλίπ Λε Γκε. Ένα φιλμ που μπορούμε να το εντάξουμε και στα αλληγορικά.
Ένα ζευγάρι Εβραίων (ο Ζερεμί Ρενιέ και η Μπερενίς Μπεζό, πολύ καλοί) πουλούν το υπόγειό τους σε έναν πρώην καθηγητή ιστορίας (ο Φρανσουά Κλουζέ, ο τετραπληγικός στο «Οι Άθικτοι», πάντα υπέροχος). Μετά από την καταγγελία ενός μπάρμαν για τη ρατσιστική συμπεριφορά του καθηγητή (τον αποκαλεί «βρωμοάραβα»), ερευνούν το παρελθόν του και ανακαλύπτουν ότι αυτός ο ευγενικός και μορφωμένος καθηγητής είναι αντισημίτης και συνωμοσιολόγος. Είναι αρνητής του Ολοκαυτώματος και έντεχνα σπέρνει αμφιβολίες για την ύπαρξή του, χωρίς να επιμένει στη θεωρία του, αλλά κάνοντας ερωτήσεις. Όπως λέει και η έφηβη κόρη του ζευγαριού κάποια στιγμή: «Θέτει απλώς κάποια ερωτήματα που ενοχλούν την επίσημη αλήθεια».
Καθώς το ζευγάρι προσπαθεί να ακυρώσει την πώληση, (η οποία κατά το Γαλλικό δίκαιο είναι ολοκληρωμένη από η στιγμή που ο καθηγητής έχει καταβάλλει ολόκληρο το τίμημα και μάλιστα έχει εγκατασταθεί στο υπόγειο το οποίο χρησιμοποιείτο ως αποθήκη), ο καθηγητής γίνεται φίλος της έφηβης κόρης τους και ανατρέπει για τα καλά τη ζωή τους.
Ρατσισμός, αντισημιτισμός, συνωμοσιολογία και φασιστικές συμπεριφορές αναπτύσσονται στο φιλμ, χωρίς να δίνονται απαντήσεις από τον σκηνοθέτη, που έχει στη διάθεσή του τρεις εξαιρετικές ερμηνείες και την ατμοσφαιρική φωτογραφία του Γκιγιόμ Ντεφοντέν.
Αλληγορικά βλέποντας το φιλμ, στην πολυκατοικία του ζευγαριού (που είναι από αυτές τις Παρισινές όπου περνάς από μια αψιδωτή είσοδο και μπαίνεις σε μια κοινόχρηστη αυλή) και στον οικογενειακό του περίγυρο, βλέπουμε συνολικά μια κοινωνία στην οποία τα fake news και η cancel culture, τρέχουν πιο γρήγορα από την αποκατάστασή τους, δημιουργώντας αμφιβολίες και συγκρούσεις.
Άγγελος Πολύδωρος
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aggelospolidoros.blogspot.com