Την καριέρα του γεννημένου στο Βερολίνο Ισραηλινού φωτορεπόρτερ Μίσα Μπαρ-Αμ, μέσα από στιγμιότυπα, φωτογραφίες και μεγεθυμένα καρέ των φωτογραφιών, αντιπαραθέτοντας εικόνες από πολέμους και έρωτα (όπως αναφέρει και ο τίτλος), παρουσιάζει στο εξαίρετο αυτό ντοκιμαντέρ του ο Ραν Ταλ («Ο κήπος της Εδέμ»).
Ένα ασυνήθιστο, πάντα συναρπαστικό, «οδοιπορικό» μέσα από τις εκπληκτικές φωτογραφίες, που παρουσιάζουν με τα σχόλια τους, άλλοτε ο ίδιος ο Μίσα, άλλοτε η γυναίκα του Όρνα (που είναι και υπεύθυνη της διαχείρισης και συντήρησης του φωτογραφικού μουσείου του) κι άλλοτε ένας από τους γιούς του, για να παρακολουθήσουμε την πορεία του Μίσα από τότε, που ακόμα νεαρός, έχοντας μετακομίσει με τους γονείς του, από το Βερολίνο στο Ισραήλ, έτρεχε με την κάμερά του να καταγράψει τους πολέμους του 1960 (τον «πόλεμο των έξι ημερών») και 1970 (τον «Γιομ Κιπούρ»).
Παρόλο που όπως αναφέρει ο ίδιος κάποια στιγμή, όταν ανήκεις σε μια πλευρά δεν μπορείς παρά να καταγράφεις τι γίνεται σ’ αυτή τη συγκεκριμένη πλευρά, ο Μίσα (που για 25 χρόνια ήταν φωτορεπόρτερ των New York Times) καταγράφει και εικόνες που δείχνουν τη φρίκη του πολέμου, όπως εκείνη με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να κρατάνε ένα μικρό κορίτσι που είχε απαχθεί και πνιγεί στον ποταμό από ένα γείτονα, ή εκείνη της σφαγής 3.500 Παλαιστινίων στο Σάμπρα και Σατίλα, το 1982, από Ισραηλινούς στρατιώτες ή μιας άλλης με νεκρούς, βασανισμένους Παλαιστίνιους μαχητές που είχαν πέσει σε παγίδα των Ισραηλινών (σκηνές που κάνουν τον Μίσα να ντρέπεται για όσα βλέπει).
Παράλληλα με τις σοβαρές, τραγικές συχνά σκηνές στη φωτογραφική πορεία του Μίσα, μαζί και από εκείνες της δίκης του Άιχμαν, ο Ραν Ταλ παρουσιάζει και σκηνές ευχάριστες, τόσο από την επιστροφή του Μίσα στη Γερμανία (σκηνές σε πάρκα, πικ-νικ σε βουνό, κ. ά.), όσο και πολύ οικείες οικογενειακές σκηνές, οι σκηνές του «έρωτα», από τη γνωριμία του και τον έρωτα του με την Όρνα, ακόμη εκείνες όταν η έγκυος Όρνα γεννάει το παιδί τους, τον Μπάρακ, φωτογραφίες μάλιστα που πρωτοδημοσιεύτηκαν σε ισραηλινή εφημερίδα.
Μπορεί οι φωτογραφίες των πολέμων και των καταστροφών, σε μια εμπόλεμη, σχεδόν χωρίς διακοπή, περιοχή της Μέσης Ανατολής, να δημιουργούν θλίψη και απογοήτευση για την ανεύρεση ειρήνης, ο Μίσα όμως δεν έχει σταματήσει να ελπίζει, όπως ο ίδιος τονίζει. Αυτή την ελπίδα καταφέρνει να περάσει και μέσα από αυτό το συγκλονιστικό φωτογραφικό του οδοιπορικό.
Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enetpress.gr