Μενού

ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ - Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Η Ferrari έχοντας αρνηθεί ένα πολύ καλό οικονομικό deal από τη Ford, εξαγοράζεται από τη Fiat. Για τον Ford είναι πλέον θέμα τιμής η νίκη – κάτι που μοιάζει ανέφικτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ουδέποτε στο παρελθόν η εταιρία είχε ασχοληθεί με κατασκευή αγωνιστικών οχημάτων. Στο Le Mans όμως του 1966, αγώνας δρόμου διάρκειας είκοσι τεσσάρων ωρών, τρεις Ford τερματίζουν σχεδόν παράλληλα, καθ’ υπόδειξη των διαφημιστών της εταιρείας, χαρίζοντάς της δόξα και τιμή, στερώντας όμως τις δάφνες από την ομάδα που έκανε αυτό το επίτευγμα να περάσει στα πρωτοσέλιδα και στη συνέχεια στην Ιστορία.

Με υπέροχο υλικό αφήγησης, φρενήρεις αγωνιστικές σκηνές, δύο πρωταγωνιστές μεγατόνων που συνυπάρχουν σε αρμονία χωρίς να επισκιάζει ο ένας τον άλλο, και ευκολονόητη αφήγηση για όσους αγνοούν τα των αγόνων ταχύτητας, ο James Mangold σκηνοθετεί μια άρτια σε κάθε επίπεδο δημιουργία, εξυψώνοντας τους λιγότερο φανερούς ήρωες έναντι της μεγάλης νικήτριας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο σχεδιαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων Carroll Shelby (Matt Damon) και ο οδηγός Ken Miles (Christian Bale) σε χορταστικές δόσεις, μοιάζουν με στιβαρά οχήματα που προκρίνονται από τα μισά της μάχης. Αγώνας ταχύτητας με σίγουρο νικητή τη διασκέδασή σας!

Τελικά στην 7η Τέχνη σημασία δεν έχει ποιου το όνομα γράφτηκε σε χρυσή πλακέτα, αλλά πώς κάποιος αποφάσισε να αφηγηθεί αυτή την ιστορία.

 

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος
Η κριτική της ταινίας γράφτηκε μετά την προβολή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο
και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ

Smart Search Module