Μενού

ΚΑΚΟΣ ΜΠΕΛΑΣ, Ο (Επαν.) - Τάσος Ντερτιλής

Κλασσική Γαλλική κωμωδία από την πένα του Φράνσις Βεμπέρ, σε σκηνοθεσία του μετρ του είδους Εντουάρ Μολιναρό

ΣΥΝΟΨΗ: Ο κύριος Μιλάν είναι ένας ψυχρός επαγγελματίας εκτελεστής της Μαφίας που έχει αναλάβει να βγάλει από τη μέση έναν καλά φρουρούμενο ενοχλητικό μάρτυρα κατηγορίας. Για αυτό και καταφθάνει στο Μονπελιέ και πιάνει το κατάλληλο δωμάτιο ξενοδοχείου απέναντι από τα Δικαστήρια. Για κακή του τύχη, στο διπλανό δωμάτιο μένει ο καταθλιπτικός κύριος Πινιόν που επιχειρεί να αυτοκτονήσει λόγω εγκατάλειψης από τη σύζυγό του, με τραγελαφικά αποτελέσματα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι τύχες των δύο αντρών ενώνονται, προς μεγάλη απελπισία του εκτελεστή. Ο Πινιόν όχι μόνο του χαλάει τη δουλειά, αλλά του γίνεται φόρτωμα - είναι πράγματι ένας κακός μπελάς γι’ αυτόν.

1573 2

Μία από τις καλύτερες διαχρονικά κωμωδίες του γαλλικού σινεμά, γραμμένη από τον μετρ της κωμωδίας καταστάσεων Φράνσις Βεμπέρ και σκηνοθετημένη από τον δημιουργό της μεγάλης επιτυχίας «Το κλουβί με τις τρελές» Εντουάρ Μολιναρό, μια ταινία που κοντεύει να κλείσει τα 50 χρόνια της χωρίς να έχει χάσει το παραμικρό σε στιλ, ενέργεια και χιούμορ. Αυτό το ξεκαρδιστικό χιούμορ που πηγάζει από τη σφοδρότητα με την οποία συγκρούονται τα ταμπεραμέντα δύο εντελώς διαφορετικών ηθικά και κοινωνικά χαρακτήρων. Ενός κακού βγαλμένου από τα κλασικά policier με τη βλοσυρή μορφή του Λίνο Βεντούρα και ενός καλού και αγαθού ήρωα με τη μορφή του μοναδικού Ζακ Μπρελ, ενός τεράστιου από κάθε άποψη καλλιτέχνη στον τελευταίο και καλύτερο κινηματογραφικό του ρόλο.

1573 4

Μέσα από ένα υποδειγματικό ντεκουπάζ, ο θεατής περνάει από την αστυνομική ίντριγκα του πρώτου μέρους στην έκρηξη παρεξηγήσεων και λανθασμένου timing του δεύτερου μέρους, με το γέλιο να έρχεται όλο και πιο αβίαστα μέχρι την κορύφωση της τελικής καταδίωξης (κάθε αστυνομική κωμωδία που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει μια) όπου δεν μένει κυριολεκτικά άντερο καθώς το κακό αποδεικνύεται ανίσχυρο μπροστά στην αγαθή (και με τις δύο έννοιες) φύση του καλού.

Το 1973 η Γαλλική κωμωδία ήταν ακόμη ισχυρό χαρτί στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Σήμερα δυστυχώς σπάνια είναι τόσο καλά τα δείγματα του είδους! Ω, Γαλλική Κωμωδία τι σου κάνανε...

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module