Μενού

Κινηματογράφος 2021

Κινηματογράφος 2021
2019

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 29η συνεχόμενη χρονιά την έκδοση «Κινηματογράφος», τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις 368 σελίδες του «Κινηματογράφος 2021», με αρχισυντάκτη και επιμελητή έκδοσης τον κριτικό κινηματογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κολιοδήμο, Αντιπρόεδρο της Π.Ε.Κ.Κ., περιλαμβάνονται:

Κριτική ανάλυση όλων των ταινιών που κυκλοφόρησαν στις ελληνικές αίθουσες στη διάρκεια της περσινής χρονιάς (1 Ιανουαρίου με 31 Δεκεμβρίου 2021), με κείμενα μελών της Π.Ε.Κ.Κ. που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο και/ή το διαδίκτυο.

Αναλυτικό box office της χρονιάς και σχολιασμός του από τον Δημήτρη Κολιοδήμο: Το 2021 η χρονιά ξεκίνησε με το άνοιγμα των θερινών αιθουσών και στους κινηματογράφους κυκλοφόρησαν συνολικά 218 ξένες και 46 ελληνικές ταινίες. Από αυτές τις 264 ταινίες, 27 ήταν ντοκιμαντέρ, 20 κινουμένων σχεδίων και 45 επανεκδόσεις. Τη χρονιά κόπηκαν 3.101.351 εισιτήρια έναντι των 3.143.920 που είχαν κοπεί το, επίσης μισερό, 2020 (2.542.979 για τις ξένες και 558.372 εισιτήρια για τις ελληνικές ταινίες). Δηλαδή, σε σχέση με το 2020 η πτώση ήταν 1,35%. Όμως, η άμεση, η πραγματική συνέπεια της πανδημίας στα εισιτήρια φαίνεται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 2019, και ήταν 67,5%. ʼμεσο αποτέλεσμά της, το οριστικό κλείσιμο κάποιων αιθουσών και η ?προσωρινή θέλουμε να πιστεύουμε? μη λειτουργία κάποιων άλλων?

Η ετήσια ψηφοφορία, με την οποία κάθε χρόνο οι Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου αναδεικνύουν την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς, για φέτος έφερε στην κορυφή αφενός την ταινία Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη και αφετέρου (σε ισοψηφία) τις ταινίες Ο πατέρας του Φλοριάν Ζελέρ και Η χώρα των νομάδων της Κλοέ Ζάο.

Στην έκδοση Κινηματογράφος 2021 επίσης βρίσκουμε:

Τον εισαγωγικό σχολιασμό της χρονιάς που πέρασε από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Κ.Κ. Βασίλη Κεχαγιά, την αναλυτική καταγραφή των νέων βιβλίων για τον κινηματογράφο και τους πρωταγωνιστές του από τον Δημήτρη Καλαντίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, και φόρο τιμής στους ανθρώπους του σινεμά που «έφυγαν» από κοντά μας, με ένα πλήρες Εις μνήμην από τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Γ. Καρδερίνη.

Τέλος, ανταποκρίσεις από όλα τα ελληνικά φεστιβάλ και τις σημαντικότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις του εξωτερικού, καθώς και μία καταγραφή των βραβείων των κινηματογραφικών Ακαδημιών στη χώρα μας και παγκοσμίως (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, B.A.F.T.A., Σεζάρ, Γκόγια, Νταβίντ ντι Ντονατέλο, Ίρις, βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βραβεία Fangoria), αλλά και αναφορά στις δράσεις, τα βραβεία και τα πρόσωπα που τίμησε η Π.Ε.Κ.Κ. στη διάρκεια της χρονιάς.

Γράφουν οι: Θόδωρος Γιαχουστίδης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Ιφιγένεια Καλαντζή, Δημήτρης Καλαντίδης, Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Κώστας Γ. Καρδερίνης, Δημήτρης Κολιοδήμος, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Δέσποινα Τριανταφυλλίδου και Ηλίας Φραγκούλης.

Δημοσιεύονται κριτικές των: Παυλίνας Αγαλιανού, Λευτέρη Αδαμίδη, Μπάμπη Ακτσόγλου, Πάνου Αχτσιόγλου, Νίκου Γιακουμέλου, Θόδωρου Γιαχουστίδη, Γιάννη Ν. Γκακίδη, Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, Θοδωρή Δημητρόπουλου, Ρόμπυ Εκσιέλ, Κώστα Ζαλίγκα, Σωτήρη Ζήκου, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Κωνσταντίνου Καϊμάκη, Ιφιγένειας Καλαντζή, Δημήτρη Καλαντίδη, Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλου, Κώστα Γ. Καρδερίνη, Στράτου Κερσανίδη, Δημήτρη Κολιοδήμου, Παναγιώτη Κοτζαθανάση, Ανδρέα Κουταλά, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, Χρήστου Μήτση, Nίνου Φένεκ Μικελίδη, Δημήτρη Μπάμπα, Τάσου Ντερτιλή, Γιώργου Ξανθάκη, Δημοσθένη Ξιφιλίνου, Νίκου Παλάτου, Ιωάννας Παπαγεωργίου, Γιώργου Παπαδημητρίου, Ιωσήφ Πρωιμάκη, Χρήστου Σκυλλάκου, Θόδωρου Σούμα, Μίλτου Τόσκα, Δέσποινας Τριανταφυλλίδου, Νίκου Τσαγκαράκη, Γιάννη Φραγκούλη και Ηλία Φραγκούλη.

Η έκδοση περιέχει 4 πλήρη ευρετήρια (ελληνικών τίτλων, ξενόγλωσσων τίτλων, σκηνοθετών και κριτικών-συγγραφέων) και πλούσια εικονογράφηση.

Τιμή έκδοσης 19,90€

  • Μπορείτε να προμηθευτείτε την έκδοση στην τιμή των 19,90€ από τα περισσότερα βιβλιοπωλεία
  • Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε την ηλεκτρονική μας έκδοση (αρχείο pdf) στην τιμή των 13,90€ καταθέτοντας στο λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου το αντίστοιχο ποσό
   Εθνική Τράπεζα
   i-bank  GR3501100400000004062485430 (τυχόν προμήθειες τραπεζών επιβαρύνουν τον εντολέα)

Εάν επιθυμείτε την προμήθεια της ηλεκτρονικής έκδοσης από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Καταθέστε στο λογαριασμό μας το ποσό των 13,90€  (τυχόν προμήθειες τραπεζών επιβαρύνουν τον εντολέα)

 2. Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2021 / 2022
Φόρμα υποβολής προμήθειας ηλεκτρονικής έκδοσης (αρχείο pdf)

Σύρετε και αποθέστε αρχεία εδώ ή Φορτώστε

Smart Search Module