Κινηματογράφος 2021 (έκδοση της Π.Ε.Κ.Κ., Αθήνα 2022, 368 σελ.)

Κινηματογράφος 2021 (έκδοση της Π.Ε.Κ.Κ., Αθήνα 2022, 368 σελ.)

1334

Για 29η χρονιά κυκλοφορεί η ετήσια έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2021, ως ενδελεχής απολογισμός του αμέσως προηγούμενου κινηματογραφικού έτους.

Ένας πλήρης οδηγός που περιλαμβάνει κριτική ανάλυση όλων των ταινιών οι οποίες προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες το ημερολογιακό 2021, αναλυτικό μποξ-όφις και σχολιασμό αυτού, ετήσια λίστα των καλύτερων ταινιών σύμφωνα με τους εγχώριους κριτικούς, ανταποκρίσεις από τα ελληνικά φεστιβάλ και τις σημαντικότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις της αλλοδαπής, καταγραφή βραβείων των κινηματογραφικών Ακαδημιών, αναφορά στις δράσεις, τα βραβεία και τα πρόσωπα που τίμησε η Π.Ε.Κ.Κ. στη διάρκεια της χρονιάς.

Περιέχει επίσης αναλυτική καταγραφή των νέων εκδόσεων για τον κινηματογράφο και τους πρωταγωνιστές του και φόρο τιμής στους ανθρώπους του σινεμά που «έφυγαν» από κοντά μας, με ένα πλήρες Εις μνήμην. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε τέσσερα πλήρη ευρετήρια: ελληνικών τίτλων, ξενόγλωσσων τίτλων, σκηνοθετών και κριτικών-συγγραφέων.

Αρχισυντάκτης και επιμελητής της έκδοσης ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Δημήτρης Κολιοδήμος, αντιπρόεδρος της Π.Ε.Κ.Κ.

Ο Βασίλης Κεχαγιάς, πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Κ., σημειώνει χαρακτηριστικά στον εισαγωγικό σχολιασμό της χρονιάς που πέρασε:

Το ετήσιο Αλμανάκ, ένα είδος «digger» με τον τρόπο του. Επίμονα προσηλωμένο στη χρονική του και στη μορφολογική του συνέπεια θέλει να τυπώνεται ετησίως, ακόμη κι αν τις γραμμές του τις καταπίνει αδυσώπητα ο στρόβιλος του διαδικτυακού χυλού. […] Ο ερανισμός των κειμένων του αποτελεί ίσως μία πράξη κατάψυξης, μα και συντήρησης τρόπων σκέψης προς εξαφάνιση, τόσο απαραίτητων για την αλυσίδα της κινηματογραφικής ζωής.

Στο εξώφυλλο εικονίζεται, όπως κάθε χρόνο, φωτογραφία της καλύτερης ελληνικής ταινίας και των πρωταγωνιστών της, σύμφωνα με τους κριτικούς της Π.Ε.Κ.Κ.

Ως ορεκτικό ακολουθεί η λίστα των καλύτερων ταινιών, όπως καταγράφεται στην έκδοση ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2021. Στην πρώτη θέση των ξένων ισοβάθμησαν δυο πολυβραβευμένες ταινίες, υπήρξαν όμως και άλλες ισοψηφίες όπως θα δείτε. Στην λίστα των τριών ελληνικών συμπαραγωγών επικράτησαν άνετα ο Τζώρτζης Γρηγοράκης και ο Βαγγέλης Μουρίκης.

1     ΠΑΤΕΡΑΣ, Ο (Σκην.: Φλοριάν Ζελέρ)
-   ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΑΔΩΝ, Η (Σκην.: Κλόε Ζάο)
3   ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, Η (Σκην.: Τζέιν Κάμπιον)
-   ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ (Σκην.: Πέδρο Αλμοδόβαρ)
5   DUNE (Σκην.: Ντενί Βιλνέβ)
6   ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Η (Σκην.: Γουές Άντερσον)
7   BACURAU (Σκην.: Κλέμπερ Μεντόνσα ΦίλιουΖουλιάνο Ντορνέγιες)
-   ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ (Σκην.: Τόμας Βίντερμπεργκ)
-   ΑΤΥΧΕΣ ΠΗΔΗΜΑ Ή ΠΑΛΑΒΟ ΠΟΡΝΟ (Σκην.: Ράντου Ζούντε)
-   ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΚΟ (Σκην.: Μοχάμαντ Ρασούλοφ)
     
1   DIGGER (Σκην.: Τζώρτζης Γρηγοράκης)
2   DANIEL '16 (Σκην.: Δημήτρης Κουτσιαμπασιάκος)
3   ΜΗΛΑ (Σκην.: Χρήστος Νίκου)

Για περισσότερες πληροφορίες ή ηλεκτρονική αγορά του βιβλίου πατήστε εδώ

Κώστας Καρδερίνης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα kemes.wordpress.com

Smart Search Module