Μενού

Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο «ηθοποιός»

Volodymyr Zelenskyy 7

Η ουκρανική κρίση απειλεί να επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στον πλανήτη, φλερτάρει με την ιδέα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και, σ’ αυτή την περίπτωση, μπορεί να φτάσει να μας κάνει να τραγουδάμε… «έχετε γεια, βρυσούλες», με φόντο πυρηνικά «μανιτάρια». Κεντρικός «πρωταγωνιστής» (#diplhs) της κρίσης, ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, ένας… κωμικός ηθοποιός που έτυχε να γίνει Πρόεδρος της Ουκρανίας!

Μέχρι να βρεθούμε σε τούτη την κατάσταση, με την (διόλου αιφνίδια, αν το ξανασκεφτούμε) εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη της Ουκρανίας, σχεδόν αγνοούσαμε την ταυτότητα (αν όχι και το παρελθόν…) του εκλεγμένου Προέδρου της. Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε το όνομα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενός… κωμικού ηθοποιού, ιδιαίτερα λαοπρόβλητου εξαιτίας της (τοπικά) επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Υπηρέτης του Λαού», που τον οδήγησε μέχρι… το «τιμόνι» ολόκληρης της χώρας. Κυριολεκτικά!

Η σειρά παίζεται (καθημερινά στις 21:00) από την Καθαρά Δευτέρα στο κανάλι του ANT1 και από άποψης τηλεθέασης ξεκίνησε με νούμερα άθλια, προσεγγίζοντας ένα 7% (με πτωτική τάση στο δεύτερο επεισόδιο…). Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι εξέλιξη θα έχει ως τηλεοπτικό προϊόν, τα πάντα είναι δυνατά με το ελληνικό κοινό (εδώ σκίζει ο «Άγιος Παΐσιος»!). Μπορεί η περιέργεια μιας πιο λαϊκής μερίδας θεατών ν’ ανεβάσει τον «Υπηρέτη του Λαού», μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο και η σειρά να μετακινηθεί από ένα τόσο hot spot βραδινού προγραμματισμού σε ώρα μετάδοσης… του κλώτσου.

Volodymyr Zelenskyy 9

Αυτό που σίγουρα καταλάβαμε, είναι ότι μιλάμε για περίπτωση… ρεντίκολου, μιας τυχάρπαστης «μαριονέτας», εκλεγμένης μεν, μα προφανώς γιγαντωμένης μέσα από την τηλεόραση (της Ουκρανίας). Και είναι μάλλον προσβλητικό να βιώνει σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης μια σκέτη συμφορά, κοινωνικά και οικονομικά, διότι ένας ηθοποιός (ήθελα να βάλω και εισαγωγικά εδώ…) αποφάσισε να μετατραπεί σε «ηγέτης»!

Για να έχουν οι αναγνώστες μας μια καλύτερη εικόνα περί του πρόσφατου παρελθόντος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οδηγηθήκαμε στη γνωστή βάση δεδομένων (για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση) του imdb, εντοπίσαμε το προφίλ του ηθοποιού Ζελένσκι και ανοίξαμε την photo gallery που εμφανίζει σχεδόν αποκλειστικά εικόνες από συμμετοχές του σε φιλμ και σειρές. Πριν δείτε τις (καμία σχέση με fake, το επισημαίνω) φωτογραφίες του Ζελένσκι που ακολουθούν, βάλτε στο μυαλό σας λίγο πιο σοβαρά το εξής: ένας (μετριότατος) κωμικός ηθοποιός έγινε διάσημος από μία τηλεοπτική σειρά στην οποία γινόταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και, κατόπιν, ο λαός της ίδιας χώρας τον ψήφισε για να γίνει ο πραγματικός Πρόεδρος της Ουκρανίας!

Οι αδελφοί Μαρξ θα παρατούσαν τις showbiz και θα καθαρίζανε τζάμια στα φανάρια…

Ηλίας Φραγκούλης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα freecinema.gr

Smart Search Module