Βραβείο στο 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016

Nostalgontas

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς, στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016), απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ "90 Χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον", το Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Με το βραβείο της, η ΠΕΚΚ επέλεξε να τιμήσει τον προσφάτως εκλιπόντα σκηνοθέτη, για ένα κύκνειο άσμα που συνδυάζει τη μυθολογία του συλλόγου με το ήθος των οπαδών του, την προσφυγική καταγωγή με το σύγχρονο βίωμα, και τη μυσταγωγία του γηπέδου με την καθημερινή ζωή, ανατρέποντας τα στερεότυπα περί λαϊκών φαινομένων ή κοινωνικών κινημάτων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της απονομής η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων-προβολών της για τα 40 χρόνια του σωματείου, όπως προέκυψαν από την ανάδειξη των 10 ελληνικών + 10 ευρωπαϊκών ταινιών της περιόδου 1975-2015 βάσει των ψήφων των Ελλήνων κριτικών, αφήνοντας πίσω την ατυχή παρένθεση των τελευταίων ετών στις σχέσεις ΠΕΚΚ-ΦΚΘ.

Τέλος, και με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα παρουσία της στο Φεστιβάλ, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απέδωσε φόρο τιμής στη γενιά του '66 (ενδεικτικά οι ταινίες: "Πρόσωπο με πρόσωπο" του Ν. Παπατάκη, "Εκδρομή" του Τ. Κανελλόπουλου, "Φόβος" του Κ. Μανουσάκη, κ.ά.) για την προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο.

 

Smart Search Module