Μενού

ΓΟΥΟΝΚΑ - Τάσος Ντερτιλής

1824 1

ΣΥΝΟΨΗ: Ο νεαρός Γουίλι Γουόνκα καταφθάνει γεμάτος όνειρα και μαγικές συνταγές στην Πόλη της Σοκολάτας αλλά σύντομα πέφτει θύμα απατεώνων και καταλήγει να δουλεύει σε ένα πλυσταριό για να τους ξεπληρώσει. Η αισιοδοξία του όμως δεν τον αφήνει να ησυχάσει και βρίσκει τον τρόπο να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Το Καρτέλ της Σοκολάτας όμως που εξουσιάζει την Πόλη δεν αστειεύεται. 

«Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή ξεκινούν με ένα όνειρο». Αυτό είναι το προοίμιο ενός αξιολάτρευτου μιούζικαλ «για όλη την οικογένεια» που επιστρέφει στον μαγικό σοκολατένιο κόσμο του Ρόαλντ Νταλ, δεκαοχτώ χρόνια μετά τον κλασσικό πια Τσάρλι του Τιμ Μπάρτον. Αυτή τη φορά στη μουσική και τα τραγούδια βρίσκουμε τους ταλαντούχους Joby Talbot και Neil Hannon του θρυλικού Pop συγκροτήματος των 90s Divine Comedy. Και βέβαια τον περιζήτητο Τιμοτέ Σαλαμέ που, αν και δεν διαθέτει μεγάλες φωνητικές ικανότητες, ανταποκρίνεται τελικά με ευχέρεια στον απαιτητικό ρόλο του νεαρού Willy Wonka.

Ο Βρετανός Paul King, μετά τα δύο Paddington αναδεικνύεται με αυτή την ταινία σε κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο σκηνοθέτη, καταθέτοντας άλλη μια πολύχρωμη γιορτή για τη δύναμη της αγάπης και τα όνειρα της παιδικότητας αλλά και μια αλληγορική ματιά στον σύγχρονο κόσμο της διαπλοκής και της γελοιότητας της εξουσίας που θα διασκεδάσει αρκετά τους ενήλικους θεατές παρά το γεγονός ότι μετριάζει τον σκοτεινό κυνισμό του Νταλ με μια καρτουνίστικη σατιρική προσέγγιση του κακού. Η ταινία του πάντως διαθέτει πολλές δημιουργικές ιδέες (πως σας φαίνονται 500 καλόγεροι εθισμένοι στη σοκολάτα;), ενθουσιασμό και φυσικά υψηλές καλλιτεχνικές προδιαγραφές: Τέλεια σκηνικά και κοστούμια και προχωρημένα ειδικά εφέ βυθίζουν το θεατή στο φανταχτερό σύμπαν του Wonka όπου η μαγεία της φύσης εκμηδενίζει την λατρεία της ύλης.

Όπως φαίνεται αυτά τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε στον αστερισμό της Σοκολάτας…Καθόλου κακό! 

Τάσος Ντερτιλής
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα grandmagazine.gr

Smart Search Module