Μενού

ΟΔΟΣ ΜΑΛΑΣΑΝΙΑ 32 - Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Το 1976 η οικογένεια Ολμέδο μετακομίζει από το χωριό στην Μαδρίτη «όπου όλοι έχουν θέση εδώ» και αγοράζει ένα παλιό διαμέρισμα στην οδό Μαλασάνια 32 πραγματοποιώντας ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Πολύ σύντομα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους περίεργα συμβάντα που σχετίζονται με τον παλιό ένοικο του διαμερίσματος.

32 MALASANA STREET 1

Η ανατριχιαστική εισαγωγή από το 1972 μάς δίνει μια εικόνα για το πώς φτιάχνονται οι αστικοί μύθοι και οι ιστορίες με τους μπαμπούλες των στοιχειωμένων σπιτιών. Το μετά από 4 χρόνια πέρασμα στην επόμενη εποχή –ένα σχόλιο για τη μετάβαση της Ισπανίας του Φράνκο στη δημοκρατία– δεν γίνεται ομαλά ή δίχως κραδασμούς και συντείνει στη διατήρηση των παραπάνω μύθων.

Όταν η ταπεινή οικογένεια των Ολμέδο φτάνει στη Μαδρίτη με το όνειρο για την καλύτερη ζωή, μοιραία θα έρθει αντιμέτωπη όχι μόνο με την ορθότητα της απόφασης αυτής αλλά κυρίως με την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το σκεπτικό της φυγής της στη μεγάλη πόλη. Άλλος ένας νεοφερμένος καταλανός σκηνοθέτης που ξέρει τα μυστικά του αστικού τρόμου είναι ο Αλμπερτ Πίντο, ο οποίος στη δεύτερη μόλις ταινία του κατασκευάζει ένα άρτιο, συμπαγές και άκρως λειτουργικό σύνολο που θα αποζημιώσει πλήρως τους λάτρεις του φανταστικού.

Στην ιστορία της οικογένειας που ψάχνει να βρει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και με πρόσχημα ένα στοιχειωμένο σπίτι κρύβονται μερικά εμπνευσμένα μοτίβα γύρω από τα αστικά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου και την αναμέτρηση του με τους προσωπικούς δαίμονες. 

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athensvoice.gr

Smart Search Module