Μενού

ΣΟΦΕΡ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΝΤΛΕΝ, Ο - Γιάννης Ζουμπουλάκης

1821 5

Ενα σκοτεινό μυστικό στοιχειώνει την φίνα ηλικιωμένη κυρία η οποία γνωρίζοντας ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής της, μισθώνει ένα ταξί για ένα «ταξίδι» στο παρελθόν της, μέσα στον θόρυβο και την φούρια της καθημερινότητας του σύγχρονου Παρισιού; Οποιο και αν είναι το μυστικό, ο σκηνοθέτης Κριστιάν Καριόν το κρύβει καλά ενώ αφηγείται αυτό το ήσυχο, μελαγχολικό road trip όχι φυσικών αποστάσεων μα και διαδρομών της ψυχής.

Ενας κωμικός ηθοποιός – σχετικά παρεξηγημένος λόγω των παλαιότερων φαρσοκωμωδιών του αλλά πολύ διαφορετικός εδώ – ο Ντανί Μπουν, κρατά σθεναρά το τιμόνι του ταξί αλλά και της ταινίας. Υποδύεται με μέτρο τον καθημερινό άνθρωπο με τα χιλιάδες προβλήματα που θα προσπαθήσει τελικά, κάπως να μπει στον ψυχισμό της αινιγματικής κυρίας Μαντλέν. Αρχικά την αντιμετωπίζει σαν μια ακόμα πελάτισσα αλλά στην συνέχεια με στοργή και συμπάσχοντας μαζί της.

Κάθε στάση του ταξί κάτι έχει να πει, άλλοτε φλερτάροντας με την νοσταλγία και με την κυρία Μαντλέν να θυμάται τις «παλιές καλές εποχές», άλλοτε με τον ωμό κυνισμό, όπως ορίζοται από την εποχή μας, άλλοτε με μια βαθύτατη τρυφερότητα καθώς ο ταξιτζής, δείχνει διατεθειμένος να σταθεί στο πλάι της και – τουλάχιστον – να την ακούσει. Μεγάλο ταλέντο να ακούς τους άλλους και όχι μόνο τον εαυτό σου σαν να λέει αυτή η γλυκιά, έντιμη ταινία που απευθύνεται σε θεατές με ευαισθησίες και περιέχει, επίσης, την ευχάριστη έκπληξη που λέγεται Λιν Ρενο, έναν θρύλο της Γαλλίας, που υποδύεται την ηλικιωμένη κυρία.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module