Μενού

SUZUME - Γιάννης Ζουμπουλάκης

1821 5

Από τις ταινίες που δεν ανήκουν ακριβώς σε εκείνες τις οποίες θα βάζαμε στην λίστα των προτεραιοτήτων μας, μία που κινεί το ενδιαφέρον είναι κινούμενο σχέδιο, η «Suzume» (Ιαπωνία, 2022) με την υπογραφή του κορυφαίου animateurΜακότο Σινκάι που προβλήθηκε εντός διαγωνισμού στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου (κάτι που για πρώτη φορά καταφέρνει ιαπωνική ταινία κινουμένων σχεδίων στο συγκεκριμένο φεστιβάλ).

Εχει την δομή μιας κλασικής ιστορίας ενηλικίωσης, ενταγμένης όμως μέσα σε ένα σχεδιαστικά αξιοθαύμαστο ψυχεδελικό σύμπαν, μέσω του οποίου αναδύονται σοβαρές οικολογικές ανησυχίες. Εξάλλου ο σπόρος της δημιουργίας αυτής της ταινίας βρίσκεται στον σεισμό που το 2011 έπληξε την ανατολική πλευρά της Ιαπωνίας και έδωσε την αφορμή στον Μακότο Σινκάι να ξεκινήσει ένα οδοιπορικό ανακάλυψης της χώρας και των συντριμιών της.

Ο ίδιος δήλωσε ότι την ίδια στιγμή που τα συντρίμμια τον τρόμαζαν, τον γοήτευαν κιόλας – κάτι που είναι ολοφάνερο στην ταινία του. Κεντρική ηρωίδα η Σουζούμε, ένα συνηθισμένο στην όψη, ντροπαλό κορίτσι που όμως διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις. Κάτοικος σε μια ήσυχη πόλη στο νησί Κιούσου της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας,η Σουζούμε θα βρεθεί τυχαία σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη φάντασμα όπου βρίσκεται το μυστικό για την σωτηρία της Ιαπωνίας από την τεράστια οικολογική καταστροφή που την απειλεί.

Το πλαίσιο αυτό δίνει βήμα στον Σινκάι να δουλέψει δημιουργικά τις ιδέες του, από τις οποίες δεν απουσιάζει ο τρόμος της απειλής με την μορφή ενός τεράστιου πύρινου σκουληκιού όπως και το χιούμορ ,με τον πρώτο λόγο να έχει μια χαμηλή παιδική καρέκλα με τρία πόδια, την οποία η Σουζούμε, για λόγους που δεν θα αποκαλύψουμε εδώ, δεν εγκαταλείπει ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, μια ταινία που θα λατρέψουν οι φαν του ιαπωνικού κινουμένου σχεδίου και που πολύ πιθανόν να συγκινήσει πολλούς που δεν έχουν επαφή μαζί του.

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module