Μενού

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΟΤΖΑΝΓΚΛΣ - Γιάννης Ζουμπουλάκης

Μια ταινία εποχής που αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως πολύ ελαφριά, screwball φάρσα για να καταλήξει μερικά χρόνια αργότερα σε πολύ βαρύ ψυχολογικό δράμα, προϋποθέτει ρίσκο και θα πρέπει να αποφύγει αρκετές παγίδες για να αποκτήσει την ταυτότητά της κάτι που δεν καταφέρνει πλήρως αυτή η δραματική κομεντί του Ρεζί Ρουανσάρ, στην οποία συμπρωταγωνιστούν η Βιρζινί Εφιρά (την είδαμε προσφάτως στο «Μυστικό της Μαντλίν Κόλινς») και ο Ρομέν Ντουρίς (τον είδαμε προσφάτως στον «Αϊφελ»).

1562 4

Δυο άνθρωποι που μοιάζουν να υπηρετούν με πάθος τον αλλοπρόσαλλο κόσμο τους, λόγος για τον οποίο τα βρίσκουν μεταξύ τους και παντρεύονται. Σαν να λέμε κύλησε ο τζέτζερης και βρήκε το καπάκι. Όμως η ζωή κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και σε μια μονομαχία χαριτωμένης τρέλας – σκληρής πραγματικότητας η πραγματικότητα είναι αυτή που θα κερδίσει. Ο Ρουανσάρ ακολουθεί με αγάπη την τρέλα των δύο κεντρικών ηρώων (οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα του Ολιβιέ Μπουρντό στο οποίο στηρίζεται το σενάριο), υπερασπίζεται την αγνοτητα τους, σέβεται την εναντιωση τους προς το πολιτικά ορθό.

Ακόμα και το παιδί τους (Σολάν Ματσάντο Γκρανέρ) θα γίνει σαν τους γονείς του, όμως όταν τα πράγματα αρχίζουν και σκουραίνουν, όταν τα πραγματικά προβλήματα μυαλού προαναγγέλλουν ιδρύματα και θεραπείες, τότε η χαριτωμένη τρέλα δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί πειστικά από την επιστημονική προσέγγιση (ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι της Νίνα Σιμόν «Mr Bojangles» το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία).

Γιάννης Ζουμπουλάκης
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tovima.gr

 

Smart Search Module