Τρία χρόνια μετά το τραγικό συμβάν που στιγμάτισε τη ζωή του, ο  γεωλόγος Κρίστιαν Είκγιορντ (Κρίστοφερ Γιόνερ) είναι βέβαιος πως η πρόβλεψή του για επικείμενο σεισμό στο Όσλο θα βγει αληθινή. Ερευνώντας όλα τα στοιχεία ενημερώνει τους υπευθύνους και φτάνει στην πόλη για να προστατέψει τη γυναίκα και τα παιδιά του.

SKJELVET1

Το 2015 στην ταινία “The Wave” (2015) η κατάρρευση ενός τμήματος του νορβηγικού βουνού  Åkerneset δημιούργησε τσουνάμι 80 μέτρων το οποίο απείλησε το μικρό τουριστικό χωριό του Geiranger. Και τότε στο επίκεντρο της πλοκή βρισκόταν ο γεωλόγος Κρίστιαν Είκγιορντ και η προσπάθειά του να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για την απειλή, καθώς και η αγωνία του για την τύχη της οικογένειάς του. Στο σίκουελ της ταινίας ο Κρίστιαν έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα σημάδια που αποδεικνύουν πως ένας μεγάλος σεισμός πρόκειται να συμβεί στο Όσλο.

Εκατόν δεκαπέντε χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό του 1904 στη Νορβηγία οι σεναριογράφοι της ταινία δημιουργούν μια εναγώνια περιπέτεια. Ο φόβος ενός νέου χτυπήματος του Εγκέλαδου ενεργοποιεί τον ενδιαφέρον του Κρίστιαν και την ανάγκη του να σώσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Αποξενωμένος από την οικογένειά του, λόγω του μετατραυματικού στρες που βιώνει από την εμπειρία του στο τσουνάμι, βρίσκει τη δύναμη να επιστρέψει στον κόσμο για να βοηθήσει ακόμα μια φορά. Η πλοκή περιγράφει τον ψυχισμό του Κρίστιαν και σταδιακά κορυφώνει την αγωνία, καθώς ο ήρωας αντιλαμβάνεται τα σημάδια που προαναγγέλλουν τα όσα θα συμβούν.

SKJELVET1

Η φωτογραφία της ταινίας στηρίζει το καλογυρισμένο σκανδιναβικό θρίλερ και τα συναρπαστικά ειδικά εφέ δημιουργούν ένα τρομακτικό, αλλά απόλυτα αληθινό, τοπίο. Ο σκηνοθέτης Τζον Αντρέας Άντερσεν, με σημαντική εμπειρία ως διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες όπως οι «Κυνηγοί Κεφαλών» (2011) του Μόρτεν Τίλντουμ, συνεχίζει το ρεύμα των σκανδιναβικών ταινιών καταστροφής ακολουθώντας ένα ρεαλιστικό στιλ που ξεχωρίζει από τις ανάλογες χολιγουντιανές παραγωγές και τις υπερβολές τους. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Κρίστοφερ Γιόνερ, ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να παρακολουθήσετε την ταινία.

Δέσποινα Τριανταφυλλίδου