• Facebook Page: 285868921532586
  • Twitter: pekkgram
  • YouTube: pekkgram

Οι ανταποκρίσεις των μελών της ΠΕΚΚ από τις, κατά καιρούς, συμμετοχές τους στις επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Όλες οι ανταποκρίσεις είναι συγκεντρωμένες στην αγγλική γλώσσα στον ιστότοπο www.fipresci.org.

 

 

Ένα σχόλιο για τη βία

*Aνταπόκριση του μέλους μας, Δημοσθένη Ξιφιλίνου από το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπου εκπροσώπησε την ΠΕΚΚ ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Άλλο ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 22ο, τελείωσε. Από μια ποικιλία πραγματικά καλών φιλμ, ως Επιτροπή της Fipresci επιλέξαμε ομόφωνα μια ουγγρική παραγωγή, το Πριν το γεύμα, ως το καλύτερο του Διαγωνιστικού Τμήματος. Υπήρχε, ωστόσο, μια ακόμα ταινία που ξεκάθαρα ξεχώρισε: η λευκορώσικη παραγωγή Το ίδιο αίμα, σε σκηνοθεσία Μίτρι Σεμένοφ – Αλεΐνικοφ.

Περισσότερα...

It's (not) just a doc: Τι τρέχει με το σινεμά των ημερών μας;

*Aνταπόκριση του μέλους μας, Χρήστου Σκυλλάκου από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου εκπροσώπησε την ΠΕΚΚ ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

H παγκόσμια κατάσταση βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική κρίση που δημιουργεί κρίση άμεσης διαβίωσης των ανθρώπων σε όλα τα μέρη του πλανήτη, οι επεμβάσεις συνεχίζουν να δολοφονούν αμάχους στην Συρία για να ανταπεξέλθουν τα κέρδη των επιχειρηματικών μονοπωλιακών ογκόλιθων, εδώ στην Ευρώπη προβάρονται φασιστικές και αποσχιστικές πολιτικές όπως στην Ουκρανία – και ίσως και στην Λευκορωσία -, ο ρατσισμός ως μέσο πίεσης πτώσης της αξίας της εργατικής δύναμης αναβιώνει στην Αμερική

Περισσότερα...

Little land

*Aνταπόκριση του μέλους μας, Νίκου Τσαγκαράκη από το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου εκπροσώπησε την ΠΕΚΚ ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Ο Νίκος Νταγιαντάς είναι ένα από τα βασικά μέλη της δημιουργικής ομάδας στην εταιρεία Anemon Productions, μία από τις πιο δραστήριες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα, με συστηματική παραγωγή ντοκιμαντέρ, τα οποία διακρίνονται για τα ενδιαφέροντα θέματα, το φροντισμένο γύρισμα και τις πολλαπλές διακρίσεις τους, με πιο γνωστά παραδείγματα τα Sugartown:οι γαμπροί (Κίμων Τσακίρης, 2006), Το κάλεσμα του βουνού (Στέλιος Αποστολόπουλος, 2009) και Τα παιδία δεν παίζει (Αγγελική Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας, 2009). Στο περυσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο Νταγιαντάς κέρδισε το βραβείο της επιτροπής της FIPRESCI για την εξαιρετική Σαγιόμι (Sayome) του. Φέτος επέστρεψε στη διοργάνωση με το Little land, κερδίζοντας τα βραβεία της WWF και της ΕΤ3.

Περισσότερα...

Νύχτα Σιωπής

*Aνταπόκριση του μέλους μας, Νέστορα Πουλάκου από το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου εκπροσώπησε την ΠΕΚΚ ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Πρόκειται για ένα δράμα δωματίου με σαφείς κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, όπως αυτές αναδύονται πολυπρισματικά μέσα από ένα μικρό χωριό στην ενδοχώρα της Τουρκίας και αντικατοπτρίζουν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την εν γένει κουλτούρα ενός λαού και συνολικά την ιδιοσυγκρασία της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Ο Ρέις Τσέλικ επιχειρεί στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του να καταδείξει τη φθορά όσο και την καταπίεση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, καθώς αυτή παίρνει εντολές από άγραφους κανόνες και ρητές συνθήκες αλλοτινών εποχών που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Περισσότερα...

Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού

*Aνταπόκριση του μέλους μας, Νίκου Αλέτρα από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου εκπροσώπησε την ΠΕΚΚ ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Ένας 23χρονος νεαρός που ζει στην σύγχρονη Αθήνα, νιώθει κάθε στιγμή που περνάει, το αίσθημα της πείνας να τον κυριεύει. Όταν δεν βρίσκει φαγητό, προσπαθεί να ικανοποιήσει την πείνα του κλέβοντας -κάθε φορά- λίγη από την τροφή του αγαπημένου του καναρινιού. Όμως αντιλαμβάνεται ότι αυτό που κάνει είναι λάθος και καταλαβαίνει επίσης ότι, αν συνεχίσει έτσι, σε λίγο καιρό το καναρίνι θα πεθάνει από την πείνα…

Περισσότερα...